Новина от категория Светът
Архив на публикациите

Тя поиска да се самоубие, разрешиха й

Възрастна жена ще може да сложи край на живота си. Регионалните здравни власти и комисията по етика в област Венето одобриха днес искането за асистирано самоубийство на 78-годишна жена с раково заболяване в терминална фаза, информира БТА, цитирайки италианската новинарска агенция АНСА.
Тя е подала молбата си въз основа на неотдавнашното "решение Капато" на италианския Конституционен съд (по името на активиста на каузата за право на евтаназия Марко Капато), според което асистираното самоубийство е допустимо при определени обстоятелства.
За разлика от три други италиански области - Марке, Умбрия и Фриули, които отхвърлиха подобни молби на неизлечимо болни пациенти, желаещи да сложат край на живота си, във Венето я одобриха.
"След пречките, регистрирани в Марке, Умбрия и Фриули-Венеция Джулия, област Венето се отличи с правилното прилагане на решението на Конституционния съд по делото "Капато", според което при определени условия асистираното самоубийство не подлежи на наказателно преследване". Това каза Филомена Гало, секретар на асоциацията за право на достойна смърт "Лука Косчони" и координатор на правния екип на неизличимо болната жена.
Решението на съда във Венето е второто от този вид за североизточна Италия и четвъртото в страната.телеграф

Публикувана на
10 Юни 2023 година