Новина от категория Доктор
Архив на публикациите

8 симптома, че черният ви дроб е пълен с токсини

Черният дроб е жизненоважен орган . Той метаболизира токсините, погълнати или произведени от тялото. Ето защо доброто състояние на черния дроб е толкова важно за цялостното здраве на организма. 8 симптома подсказват, че в черния ви дроб има натрупани твърде много токсини.
Черният дроб има впечатляващи регенеративни способности. Въпреки това с течение на времето някои хронични състояния могат да увредят необратимо черния дроб. Класическият симптом на черен дроб, пълен с токсини, е пожълтяването на кожата. Обикновено обаче то се проявява, когато причиняващото го заболяване е относително напреднало. Какви други симптоми показват, че черният дроб е пълен с токсини?
Сърбяща кожа
Постоянно сърбящата кожа може да бъде един от симптомите на токсичния черен дроб. Една от функциите на черния дроб е да се освобождава от жлъчните соли чрез жлъчния мехур. Ако обаче в този процес възникне проблем, това може да доведе до натрупване на жлъчни соли в кожата и постоянно чувство на сърбеж. Разбира се, много други здравословни състояния могат да предизвикат сърбяща кожа.
Лош дъх
Повечето случаи на лош дъх възникват заради проблеми в устата, синусите или ушите. Понякога дори прекалената консумация на лук и чесън може да доведе до лош дъх. Чернодробната дисфункция води до натрупване на токсини в тялото и отделянето им през белите дробове при всяко издишване.
Влошаващите се тъмни кръгове под очите
Повечето хора свързват тъмните кръгове под очите с липсата на достатъчно сън. Умората наистина може да влоши кръговете под очите, но те могат да бъдат и един от симптомите за токсичност на черния дроб. Проблемите, свързани с токсичния черен дроб, водят до задържане на течности в организма, както и до натрупване на токсини и недостиг на основни молекули и протеини. Всички тези процеси заедно могат да доведат до разширяване на кръвоносните съдове под очите, правейки тъмните кръгове още по-видими.
Обилно потене
Има много причини за обилното потене. Изненадващо, черният дроб, пълен с токсини, е една от тях. Обилното потене може да бъде на периоди, имитиращи горещите вълни по време на менопауза – те се появяват внезапно и причиняват чувство на горещина, изпотяване и зачервяване. Смята се, че подобно обилно потене може да бъде вследствие на усилието на тялото да изхвърли токсините чрез потта.
Умора
Умората е най-честият първи симптом на чернодробната дисфункция. И все пак умората може да бъде причинена от много други състояния, ето защо докато не се появят други симптоми тя рядко се определя като симптом на черен дроб, пълен с токсини. Голямото количество токсини в черния дроб затрудняват неговата работа,, което се отразява негативно върху много други функции в тялото. От там се появява и чувството на умора.
Забавено кръвосъсирване
Когато в черния дроб има натрупани много токсини, това може да доведе до забавено съсирване на кръвта. Дори незначителен удар може да причини видима синина. При някои хора могат да се появят и спонтанни кръвоизливи от носа, които отнемат повече време, за да се овладеят.
Тъмна урина
Най-честата причина за потъмняването на урината е дехидратацията. Ако обаче урината остава тъмна, макар да се приема много вода, това може да се дължи на натрупалият се билирубин. Обикновено билирубинът се обработва от черния дроб, преминавайки през жлъчния мехур. Същият химикал е отговорен за жълтия цвят на кожата и очите, когато се повиши до изключително високи нива в тялото по време на напреднала чернодробна недостатъчност.
Напълняване
Ако започвате да качвате килограми, а не сте променили начина си на хранене, нито пък страдате от хормонален дисбаланс, то със сигурност трябва да посетите доктор за черния си дроб. Ако пълнеете безпричинно, може да се окаже, че пречиствателната станция на тялото ви не успява да преработи токсините, които се съдържат в алкохола, изкуствените подсладители, високомазнинните диети, някои видове лекарства и прочие. Единственото, което черният дроб може да направи, е да започне да складира нефилтрираните токсини под формата на мазнини./розали

Публикувана на
06 Септември 2023 година