Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

Национално предателство!!! Става страшно!!!

Парламентът прие да отпадне забраната за внос на определени продукти с произход от Украйна след 15 септември 2023 г. Решението беше взето със 124 гласа „за“, 69 „против“ и осем „въздържал се“.
Отчитайки солидарността на България с Украйна и считайки, че трябва да се осигурят доставките на селскостопански продукти, за да се гарантира продоволствената сигурност в световен мащаб, без това да поставя в риск конкурентоспособността на българските земеделски производители, депутатите не подкрепят продължаването след 15 септември 2023 г. на извънредната мярка за забрана за внос в Република България, Република Полша, Унгария, Румъния и Словашката република на пшеница, царевица, рапица и слънчогледово семе от Украйна, се посочва в решението на Народното събрание. Министерският съвет следва да предприеме необходимите действия за изразяване на тази позиция.
Решението за позицията на България беше внесено от депутати от ГЕРБ-СДС, „Продължаваме промяната - Демократична България“ и ДПС и подкрепено от Комисията по икономическата политика и иновации в Народното събрание.
Министърът на земеделието и храните Кирил Вътев заяви днес пред парламента, че се е съгласил с макроикономически показатели, показани на Министерски съвет, според които не е толкова притеснително България да се откаже от желанието за продължаване на забраната за внос от Украйна. Той каза, че са предприети мерки за завишаване на контрола за всички украински стоки и най-вече за зърнени култури, като стриктно ще се контролира наличието на радиоактивност и на тежки метали, плюс останалите показатели, които се следят – хербициди, пестициди и т.н
"Финансовият министър Асен Василев вчера изнесе някакви данни за вноса на украинското зърно, които са не само спекулативни, ами са откровена лъжа", каза пред БНТ бившият служебен министър на земеделието Явор Гечев.
"Ние произвеждаме 8 млн. тона зърно, консумираме 1 млн. тона. Стоката от Украйна е заместена с българска стока, откъде идва ДДС-то тогава. Тези данни не отговарят на истината", твърди той.
Като "откровена лъжа" той определи и твърдението на Асен Василев, че българинът яде по-скъп хляб и по-скъпи храни, защото е бил забранен вносът на украинско зърно. Той показа графики с цените на основни храни за първите шест месеца на годината, според които цените на стоки като хляб, брашно, олио, масло, кисело мляко, кашкавал и прясно мляко отиват надолу.
"Пазарът е световен и ние сме изключително малки, за да повлияем на световните цени", каза още Гечев..
Предупреди, че е опасно да се нагнетява напрежение между производители и потребители.
„Ще блокираме цялата държава. Тези хора нямат работа в управлението на страната. Земеделието става заложник на няколко празни глави, които не мислят за собствената си държава, а мислят за собствения си джоб. Става въпрос пет човека да си напълнят джобовете и искат да унищожат земеделието. Скоро цялата страна ще се събуди затворена, защото от нашето производство зависи храната на нашата държава“, реагира Георги Радев, , заместник-председател на управителния съвет на асоциацията.
„Падането на забраната за украински внос на зърно е национално предателство, което ще повлече цялата държава към гибел". Това заяви Людмил Работов от Националната асоциация на зърнопроизводителите. По думите му държавата трябваше да бъде обединител и да не допуска разделение, да разваля постигнатия социален мир в ситуацията на война и Ковид. Категоричен е, че с отпадане на забраната земеделието ще бъде унищожено, а цените няма да паднат.

Публикувана на
14 Септември 2023 година