Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

Измиха си ръцете, покриха се!!!

Военноокръжна прокуратура е прекратила наказателното производство срещу длъжностни лица от ВВС, а поради изтекла давност вече е невъзможно да се търси дисциплинарна и друга отговорност за смъртта на пилота подполковник Валентин Терзиев и за загубата на самолета МиГ-29".
Този проблем констатира в доклада си за 3 месеца от встъпване в длъжност министърът на отбраната Тодор Тагарев.
Майор Валентин Терзиев загина в нощта на 9 юни 2021 г. Неговият изтребител МиГ-29 се разби в морето край Шабла по време на нощна тренировъчна стрелба.
Последният полет на майор Терзиев, който посмъртно бе произведен в подполковник, продължава 29 минути според доклад на звеното за разследване на авиационни инциденти на Военна полиция.
Още от деня, в който стана известно, че Терзиев е загинал, вдовицата му Димитрина Попова се опасява, че виновните за смъртта на летеца ще бъдат скрити. Тя дори окачестви инцидента като убийство, а съмненията ѝ се възродиха, след като година и 5 месеца след смъртта на Терзиев, военните прокурори обявиха, че повдигат обвинения само на полк. Методи Орлов - зам.-командир по летателната подготовка на авиобаза “Граф Игнатиево”.
Според прокуратурата тогава Орлов е човекът, който е ръководил стрелбите и той не е спрял Терзиев, а го е оставил да продължи атаката, въпреки че е нарушил заповедите за безопасно провеждане на учението.лупа

Публикувана на
15 Септември 2023 година