Новина от категория България
Архив на публикациите

Почна се, зърнарите блокират България

26 браншови организации от "Земеделие" обявиха, че от 18 септември започват ефективни протестни действия в цялата страна.
На среща в Арбанаси е взето решение за безсрочен национален протест и се е формирал инициативен комитет.

Земеделците са убедени, че решението на парламента и на правителството България да възобнови украинския внос на земеделска продукция е пагубен и ще унищожи българското селско стопанство.
Браншовите организации ще покрият цялата страна, като в протестите ще се включат земеделци, но и техните семейства и работници. Инициативният комитет очаква над 1 млн. души да подкрепят протестите.
Протестът ще бъде до прегласуване на решението на парламента от днес. На брифинг бе обявено, че се прекратяват преговорите с държавата и започва от идната седмица блокади на гранични пунктове и главни пътища, но без да се уточнява къде и кога.
На 19 септември протестът ще блокира София.
Също така инициативният комитет заяви, че не приемат тези 63 млн.лв. компенсации, които им се предлагат.
Илия Проданов, председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите, цитиран от БНР, обяви исканията на сектора към държавата:
• Продължаване на забраната на внос на пшеница, царевица, слънчоглед и рапица от Украйна.
• Въвеждане на забрана за внос на нерафинирано сухо мляко, пресни и замразени плодове и зеленчуци, месо и месни продукти, живи животни, мед и пчелни продукти от Украйна.
Земеделците искат още изплащане към земеделските производители към 30 септември на пълния размер на компенсациите за повишените разходи за производство следствие на войната в Украйна и отпадане на тавана на помощта.
Секторът иска да бъде осигурен контрол по спазване на забраната, както и да се завиши контролът за произхода и качеството, да се изплати държавната помощ към земеделските производители с пропаднали площи, както и да бъдат осигурени необходимите средства за пренотифициране на съществуващите държавни помощи, както и за нови държавни помощи, включително за инвестиционни и минимални помощи по де минимис (de minimis).news.bg

Публикувана на
15 Септември 2023 година