Новина от категория България
Архив на публикациите

Странджа и Сакар осеяни с мъртви бежанци

Изключително засилен мигрантски натиск се наблюдава в момента на турско-българската граница. Това обяви в събота вътрешният министър Калин Стоянов в Елхово. Само за последното денонощие са осуетени 980 опита за нелегално влизане в страната. Обсъжда се вариант лагерът за мигранти в Елхово отново да заработи. Потвърждават го и патоанатомите в Бургас, където моргата е препълнена с безименни тела на мигранти, открити в Странджа и Сакар.
На границата между двете планини бежанците са повече от местните жители.
''Горе на шосето постоянно на централния път се маха за помощ. Молим се да не направят пожар само", каза Снежана Русатева - кметски наместник с. Сливово.
Между селата Момина църква, Факия, Сливово и Голямо Крушево са намерени 14 тела на мъртви мигранти. Профилите са почти еднакви, мъже между 18 и 40 години, починали най-често от изтощение, от сърдечна недостатъчност, инсулт, инфаркт или вирусно заболяване. Телата са без следи от насилие и без документи.
Сред причините за здравословните им проблеми са недохранване, жажда, а много от хората им предлагат вода и храна.
Поредна група на път за магистрала "Тракия". Изнемощели и също загубили свои близки по дългия път към търсене на нов живот в Европа.
"Ако ние останем в страните си, ще умрем. От гнева на талибаните, застреляни, ние умираме. Сега просто трябва да опитаме да живеем. Така че дали ще умрем там или по пътя за нас е същото. Ако достигнем до европейските, по-богати, страни ще бъдем щастливи. Ще бъдем в безопасност. Опитваме се да живеем, да спасим живота си, разберете", казва Омар - бежанец от Кабул.
"Всеки ден имаме по едно тяло, някой път и по две. Телата са в силно разложение, има такива които са само скелети които получаваме при нас. В момента при нас има 16 непотърсени тела на мигранти, а днес имаме още едно ново", разказа д-р Галина Милева - началник отделение "Съдебна медицина" в УМБАЛ-Бургас.
Тялото е с мобилен телефон без сим-карта, без личен багаж. Изоставено от своите, прикрито. Починал е от бронхопневмония или предозиране с опиат. Много от аутопсиите констатират съдържание в стомасите на починалите млади мъже на зелено прахообразно вещество. По всяка вероятност наркотик осигуряван от каналджиите, за да облекчи умората при километричните пешеходни дестинации.
"Имаме нова камера, която в момента е запълнена също с тела и на чужденци и на мигранти. Най-вече на мигранти, те блокират цялата хладилна камера. Най-старото тяло е мисля че от 2019-та година", заяви Милева.телеграф

Публикувана на
17 Септември 2023 година