Новина от категория Светът
Архив на публикациите

Карл Лагерфелд искал да се ожени за котката си

Личният живот на Карл Лагерфелд винаги е бил обвит в тайна. Дизайнерът никога не е смятал за необходимо да споделя лични неща с другите. В Уикипедия пише, че е роден на 10 септември 1933 г., т. е. тази година можеше да навърши 90. Самият моден гуру обаче признава в интервю за списание “Пари мач”, че любимата му майка е променила датата в документите и че всъщност е роден през 1935 г.
Като тийнейджър Карл напуска родната си Германия и се премества във Франция, където завършва училище. Той никога не се връща у дома. В началото на 50-те години започва да се интересува от мода, участва в различни конкурси за млади дизайнери и получава престижни награди. Сътрудничи с модни къщи като Chloe, Krizia, Fendi.
През 70-те години на миналия век дизайнерът създава собствена марка, наречена Karl Lagerfeld Impression. Инициативата се оказва успешна, но истинският връх за модния дизайнер е сътрудничеството му с Chanel - през 1983 г. той става артистичен директор на легендарната модна къща, продължавайки делото на Коко Шанел. Лагерфелд стои начело до последните дни от живота си, продължавайки да твори.
В края на януари 2019 г. феновете на маестрото подозират, че нещо не е наред, когато той не излиза да се поклони на финала на ревюто на Chanel за първи път от 1983 г. насам. Тази отговорност е делегирана на “дясната ръка” на дизайнера Виржини Виар. Представители на марката казват тогава, че няма място за притеснение и че творческият директор е просто много уморен. Той умира на 19 февруари 2019 г. и именно мадам Виар заема поста му в модната къща.
Карл Лагерфелд е голям ценител на женската красота. Негови музи стават най-различни представителки на нежния пол - от крехки млади модели, които правят първите си стъпки в модната индустрия, до титулувани личности. Модният дизайнер например винаги се е възхищавал на изтънчената Аманда Харлех, която в миналото е негов основен помощник и съветник.
Сред музите са още британският модел, актриса и певица Кара Делевин, известна с бунтарския си характер, величествената Инес дьо ла Фресанж, френски супермодел, моден дизайнер и парфюмерист, шотландската актриса Тилда Суинтън, неведнъж обявявана за най-добре облечена персона, и много други.
Маестрото оценява техните уникални черти, естествена харизма, дори ги обича по свой начин. Въпреки че “любов” в този случай не е съвсем правилната дума. С много нежност той говори само за работата и за обожаваната си домашна любимка, котката Шупет.
Карл Лагерфелд никога не се стреми да се жени . “Бракът е измислен, когато хората умират на 30 години. В днешно време хората се женят на 30 и живеят около семейното огнище до 60. Бракът трябва да се основава на нещо повече от секс. Можете да живеете 30 години само до човек, освен когото наистина не искате да гледате никой друг”, разсъждава тоъl.
Карл не среща такъв човек, но все пак се сдобива с любимо същество - бирманска котка на име Шупет. Самата съдба събира маестрото с неговата любима. Тя преди това принадлежи на модела Батист Джабикони, който е един от любимците му. През 2012 г. той го моли да се грижи за котката, докато отсъства. От този момент нататък Шупет и Карл са неразделни.
Любимата на дизайнера живее като кралица. Тя има собствени камериерки, които є приготвят специални деликатеси, снима се за лъскави списания и рекламни кампании. “Жалко, че браковете между хора и животни все още не са разрешени... Никога не съм мислил, че ще се влюбя толкова много в котка”, оплаква се дизайнерът в интервю. Той отдава цялата си несбъдната любов на Шупет. Веднъж дори отбелязва, че иска да бъде погребан до нея, ако тя почине по-рано.труд

Публикувана на
18 Септември 2023 година