Новина от категория Светът
Архив на публикациите

Вдовицата на Пригожин си върна моминското име

Съпругата на ръководителя на ЧВК "Вагнер" Евгений Пригожин, който загина на 23 август при катастрофа на частен самолет в Тверска област, смени паспортните си данни. Системата SPARK показва, че името ѝ вече е Любов Валентиновна Кряжева.
Изданието отбелязва, че това е моминското име на съпругата на Пригожин, която е живяла с него около четвърт век и му е родила три деца.
Любов Валентиновна Пригожина - съпруга на Евгений Пригожин, е жената, която остава в сянка, но на 53 г. тази руска бизнесдама и майка на три деца е един от непоколебимите поддръжници на армията "Вагнер".
Любов Пригожина споделя живота си с покойния милиардер повече от 20 години.
Информацията за нея нея обаче е оскъдна.
Тя е собственик на няколко уелнес центъра и на верига магазини за шоколад ("Музей на шоколада") в Санкт Петербург. Пригожин пък започва своя бизнес с хотдози, като забърквал горчицата в кухнята на семейния си апартамент.
„Ние правихме 1000 долара на месец, което в рубли беше цяла планина; майка ми едва ли можеше да преброи всичко“, казва той пред новинарския портал в Санкт Петербург, в едно от малкото си интервюта.
Според различни източници двамата се запознават в университета. Връзката им датира от 90-те години на миналия век, без да е посочена конкретна официална дата.
Любов е родена на 26 юни 1970 г. За родителите и близките ѝ не се знае почти нищо. Учи фармация.
След 13 години зад решетките Евгений Пригожин поема контрола над съдбата си, като започва да учи химия и фармация. Именно в този период той попада под чара на бъдещата си съпруга, която е 9 години по-млада от него.
Двамата имат три деца: две дъщери Полина и Вероника (родени съответно през 1992 и 2005 г.) и син Павел (роден през 1998 г.).
През април "Файненшъл таймс" пише, че Любов Пригожина и децата им "играят различни роли в бизнес предприятието на Пригожин", което се възползва от "привилегирования му статут сред руския елит". Поради това още в началото на войната срещу Украйна бизнесдамата също попада под международни санкции.
Любов Пригожина има годишни доходи от 5 милиона долара. Участва в различни компании, много от които напуска с течение на времето.лупа

Публикувана на
19 Септември 2023 година