Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

Съдят работодател за тормоз на работното място, системно искал да вдига заплатата на свой служител

Първото заседание по дело № 23534 ДБ беше онзи ден. Съдят известен пловдивски бизнесмен за оказване на тормоз на работното място. Системно принуждавал да му вдига заплатата на свой служител. Спестяваме му името, за да не правим безплатна реклама, за което да бъдем глобени от СЕМ. Консорциумът, на който е собственик, е кръстен на него.
Динко ПЕТКОВ

Ищецът В. Пр. С. , 43-годишен, с висше образование, семеен с две деца твърди, че търси възмездие по съдебен път от своя работодател. Минат не минат пет-шест месеца, той категорично обявявал, че му повишава заплатата. Без изобщо да го пита преди това дали желае. Обяснението било, че инфлацията се вдигала и по този начин компенсирал служителите си. Така безцеремонно всъщност постъпвал и с останалите му колеги. Те обаче безропотно търпели този тормоз на работното място. „Ами ще траем, какво да се прави, срещу шеф не се рита!“, превивали покорно главици.
В. Пр. С. имал изявена гражданска позиция и открито заявил, че живеем в евроатлантическо време и не може така да се саморазправят с хората, повишавайки когато им скимне заплатите, без да се интересуват дали са съгласни.
Този постоянен тормоз му причинил страдание. Получил тежка ортикария. Положението му било пред летален край. Затова лежал месец в болница.
„Веднъж вежливо му отказах да получа увеличение на заплатата. Изобщо не се съобрази. След това бях по-остър, когато реши, че трябва да ми добави още 200 лева към личното ми възнаграждение. Накрая не ми издържаха нервите и заплаших, че ако продължава да ми заплаща повече пари, ще обявя гладна стачка!“, обяснява потърпевшият.
И жената на работодателя не била по-стока. Тя упражнявала тормоз и върху съпругата на отчаяния от отношението към него мъж. „Срещнала я случайно на Главната. Спряла я. Попитала как е, добре ли са децата, имаме ли нужда от нещо и все от този род. Накрая обаче си показала рогцата. Казала на моята, че не одобрява това, че си купува тоалетите от Руския пазар. „Твоят съпруг, Пенке, работи в престижна фирма. Трябва да си на нивото й. Затова ей ти 10 000 лв., отиваш в някой мол и излизаш от там преоблечена с Шанел, Долче и Габана и Викторияс Сикрет, разбрахме ли се.“, наредила й с тон, нетърпящ възражение. Безобразие!“, не е на себе си от възмущение служителят.
Делото беше отложено поради неявяване на неговия адвокат. Дал извинителна бележка, че е зает с генерална репетиция на хореографията на феновете на любимия му клуб за предстоящата среща на Колежа с ЦСКА. Той бил бултрас по рождение. Съдията прие с разбиране причината за отсъствието му, тъй като добре разбирал неотложния обществен ангажимент на адвоката. Следващото заседание ще е след две години на 8 март в 10 часа.

Публикувана на
23 Септември 2023 година