Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

Пак ли кандидат-кметове ще ни примамват с дрън-дрън приказки и ала-бала обещания!?

И на новите избори за кмет нищо няма да е ново. Кандидатите пак ще ни примамват с дрън-дрън приказки и ала-бала обещания. Месия до месия! До един с честни сини очи. За 4 години ще развържат гордиевите проблемни възли на Пловдив. Остана по-малко от седмица до старта на предизборната им пропаганда. Тя ще е цял месец. Достатъчно време от Общинската избирателна комисия да експериментират, въвеждайки нови, практични изпитания за претендиращите да седнат на кметския стол.

Динко ПЕТКОВ

Най-напред дали са оправни.
Още списъкът на кандидат-кметовете не е пълен. Но най-нетърпеливите вече пуснаха предизборните си въдици. Скромно обявиха, че само те можели, каквото и да означава това. На всяка математическа задача знаели решението , даже да е с корен квадратен и с повече от едно неизвестни. Нямало да остане бабичка от ЖР „Тракия“ и Кючука нецелуната. Нито един пловдивчанин с неподарено национално знаменце. И тем подобни.
Това обаче не убеждава, че ще всеки от тях ще е оправен, като стане кмет.
Има начин за един месец да докажат, че няма да гледат като теле в железница след изборите.
На всеки претендент, например, ще се дава една пловдивска улица. Не видяла ремонт от Априлския пленум на ЦК на БКП. Не пипната дори и при златното кметуване на Спас Гърневски.
Условието е кой от тях ще запълни най-много дупки за един месец. Негов си е изборът как ще финансира това. Дали от джоба му. От партийния членски внос. Или с пари от Инициативния комитет. Важното е да се използва асфалт, с дебелина не по-тънък от 1 милиметър. Без значение е дали сам ще оправя дупките. Или със застъпници.
Друго изпитание ще са първите копки.
Кой ще направи най-много по време на предизборния месец. Независимо дали с кирка или с багер. Както се казва в библията: „по първите им копки ще ги разпознаеш!“.
С цел доколко ще бъдат достъпни за обикновените хора, ще им се даде задача да тръгнат по улиците. И на всеки да раздават автографи. Не под своя снимка, а с личен параф под обещанието им, че ще решат реален проблем на човечеца. По бройката им накрая ще има бонуси за изборите. Във вид на попълнени за тях бюлетини.
Как са с морала ще е другото изпитание.
Няма да се отнася дали ще имат морал да не бъркат в кацата с мед. Да се облажваш е записано в длъжностната характеристика на кметовете. Въпрос на личен морал е милионите да не са като, да речем, на депутатите.
Целта ще е да се установи доколко кандидатът за кмет спазва семейните ценности. По линията слагане на рога. Знае се, че всички регистрирали се, си имат законни половинки. Твърдят, че те са им радостта и късметът в живота. Всяка сутрин им поднасяли кафенцето в леглото. На ръце ги носели. Като вечеряли и вкъщи, било все на романтични свещи.
На тях ще им се направи постановка. Затварят ги в стая в някой местен хотел с непозната жена или непознат мъж. С визия на миска. Или ММА-боец. Препасани само със смокиново листо. Задачата им е да вкарат претендент-кметовете в леглото. Те от своя страна имат право да декларират категорично, че освен своята половинка, чуждо не поглеждат.
За да устояват на съблазняващите ги, могат да използват всякакви трикове. Да разказват спомени от казармата. Да ги попитат искат ли да им поръчат на рум сервиза яйца на очи. Да ги запознаят приоритет по приоритет с предизборната си програма.
Позволено е при нужда, за да опазят семейната си чест, да се скрият в банята. Ако вече няма как да стоят там, да излязат, оправдавайки се. Мераклийките за кметици: „Ох, забавих се. Пуснах водата, а тя една такава топла, мека. Поизпрах си!“. За мераклиите-кметове: „Душът нещо капеше, а кранчетата бяха за смяна. Пооправих ги. Да огледам има ли друго за ремонтче, такъв съм си, не търпя нещо да не е наред!“.
През този месец на предизборна пропаганда кандидатите могат да бъдат подложени да преминат през други препятствия, с които да докажат що за стока са. Да чакат на спирка на градския транспорт, без да започнат да псуват. Кой по-бързо от половин ден може да стигне от Кършияка до Сточна гара с личен автомобил. Кой ще мине нощем през Цар-Симеоновата градина, без да го ограбят или набият. И кои ще съберат повече лепта, ако застанат на Главната и започнат да пеят.
Варианти за предизборни експерименти бол.

Публикувана на
24 Септември 2023 година