Новина от категория Светът
Архив на публикациите

Мафиотски бос прекарал последните си дни в стоманена клетка

Внучката на мафиотския бос Месина Денаро бе единствената, която пристигна в болницата Сан Салваторе в Акуила след смъртта му. Тя бе придружавана от адвокатката Ларунца Гутадауро, която остана вярна на Денаро до последния му дъх.
В крайна сметка Матео Месина Денаро издъхна от рак на дебелото черво самотен, като мястото до смъртното му ложе остана празно. Тримата му братя се намират в затвора, сестра му Джована е в Акуила, но не се е появила в болницата, пишат италианските медии. Неговата майка е трудно подвижна старица и за момента остава в Кастелветрано
Масимо Денаро се намираше зад врата със затъмнени прозорци, голяма ключалка, камери с 360-градусова видимост и петима охранители. В миналота тази стая бе използвана за хоспитализация на затворници, но с пристигането на Денора в нея бе монтирана стоманена клетка с решетки. Главата на мафията напусна стаята преди три дни и бе преместен в интензивно отделение, когато изпадна в кома.
Според италиански медии Денаро е пожелал да бъде погребан в светъл ковчег. „Бих искала да ме поставят в светъл ковчег, изберете го за мен", казъл босът на Коза Ностра на доверениците си. С траурната церемония вече се е заел негов приятел, който е бил заснет да купува евтин ковчег от ясеново дърво. Ковчегът ще пътува празен от Сицилия до Абруцо, а за погребението ще се погрижи местна агенция, която получи разрешение за това преди десетина дни, когато състоянието на мафиота се влоши.
Процедурата по освобождаване на тялото на Масимо Денаро обаче върви бавно. Първо трябва да бъде извършена аутопсия, тленните останки на Денаро няма да напуснат болницата Сан Салваторе преди сряда. Пътуването на мъртвото тяло до Трапини ще бъде по суша и море, като то ще премине с ескорт по пътища, магистрали, включително ще има и трансфер с ферибот от Сцила до Кариди. Разходите ще бъдат поети от семейството, но държавата ще отговаря за погребалния конвой, тъй като според някой подобно пътуване отваря рискове за националната сигурност.
Церемонията ще бъде християнска, "но без посредничеството на тази корумпирана църква", както заявява приживе Матео Месина Денаро.
По първоначални данни полицейският комисар на Трапани няма да разреши голямо събиране на хора за погребението на последния дон на мафията. Церемонията ще се състои в тесен семеен кръг. телеграф

Публикувана на
26 Септември 2023 година