Архив на публикациите

Продават зелен мед

Уникален зелен мед, който беше открит в село с население от 89 души в област Ардануч в Артвин, Североизточна Турция, се продава за 20 хиляди лири (1355 лв.) за килограм.
Започна работа за регистрирането на собствена марка за зеления мед, открит в платото Аксу на надморска височина от 2800 метра в село Зекеря, в окръг Артвин предаде турската агенция Ихляс Хабер (ИХА).
За меда, който е зелен на цвят, за разлика от известния мед в жълти и кафяви тонове, бе сформиран научен комитет с членове от Техническият университет Карадениз и губернаторството на Артвин, областния управител.
Предвижда се брандирането на зелен мед след проучвания за ефектите му върху човешкото здраве и причините цветът му да е зелен.
Жителите на село Зекеря, което има 25 домакинства и население от 89 души, продължават да се препитават от животновъдство и пчеларство. Зеленият мед е любим на хората в селото, което в близост до границата с Грузия. Засиленият интерес към необичайния мед радва жителите на селото.
25-годишният пчелар Ахмет Пехливан заяви, че с откриването му интересът към зеления мед от различни провинции в Турция внезапно се е увеличил, като в момента те определят цена на килограм зелен мед между 15 и 20 хиляди лири, което е до 1355 лв. за килограм. Пехливан заявяви, че в селото има зелен мед от столетия, но процесът на популяризирането му е започнал след като той го е изпратил на проф. д-р Севги Колайлъ, от Факултет по природни науки, катедра по химия, в Техническия университет Карадениз.

Публикувана на
26 Септември 2023 година