Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

8 в битката за кмет на Смолян

Ветерани в битката за местния вот, но и дебютанти ще участват в изборите за кметове и общински съветници в област Смолян.
За 5-ти мандат ще се бори кметът на община Златоград Мирослав Янчев от ГЕРБ, за 4-ти – кметовете на Смолян Николай Мелемов от ГЕРБ и на Мадан Фахри Молайсемов от ДПС.

С изключение на досегашния кмет на община Рудозем Румен Пехливанов всички останали градоначалници в Смолянска област отново се кандидатират за кметове на общини.
Осем души се състезават за кмет на община Смолян, сочат данните на Общинската избирателна комисия.
Досегашният градоначалник Николай Мелемов ще се бори за 4-ти мандат, издигнат от ГЕРБ. В битката за поста влиза и депутатът от ПП-ДБ Михал Камбарев, както и бившият областен управител по време на служебните правителства Стефан Сабрутев, издигнат от Движение „Нашият град“. Ивайло Василев е кандидатът на „Възраждане“, а Минчо Симов – на ДПС. БСП залагат на Иван Френкев, Мирослав Фисински е издигнат от партия „Български гласъ“, а полк. Димитър Кацаров – от местната коалиция „Новото време“ (КРОС).
14 листи за общински съветници са регистрирани в ОИК – Смолян, както и общо 50 кандидати за кметове на 23 села с жители над 300 души. Сред регистрираните листи има и такава с 1 кандидат за общински съветник – това е Мария Герджикова от МК „Граждани за общината“.
32 192 са избирателите в община Смолян, които ще могат да пуснат своя вот в 89 секции, сочат данните на ОИК.
По 6 кандидати за кметове са регистрирани в общините Девин и Чепеларе.
За кметския стол в Девин наред с досегашния кмет Красимир Даскалов от ГЕРБ, който се кандидатира за 3-ти мандат, се състезават и Мариана Василева от „Възраждане“, Здравко Иванов от МК БСП – ДПС, Мария Дамянова от ИТН, Руси Чаушев от ВМРО и Владимир Солаков от СДС.
В Чепеларе освен сегашния кмет Боран Хаджиев от ГЕРБ в битката за местния вот влизат Веселин Мицев от ПП-ДБ, Янко Стайков от „Възраждане“, Димитър Черпоков от БСП и 2 дами – Екатерина Петрова от „Левицата“ и Анета Пашалиева от МК „Новото време“.
В общините Златоград, Рудозем и Неделино има по 5 кандидати за кметове.
В Златоград досегашният кмет Мирослав Янчев от ГЕРБ е кандидат за 5-ти мандат. Той ще се състезава заедно с Величко Сидеров от ПП-ДБ, Юлия Ненова от „Възраждане“, Фейзе Бошнакова от ДПС и Емил Хумчев от БСП.
Сегашният кмет на община Рудозем Румен Пехливанов няма да участва в местната надпревара, но други 5-ма се кандидатират за поста. Те са: Радослав Филизов от ГЕРБ, Мирослав Момчилов от ПП-ДБ, Васил Сивков от „Възраждане“, Недко Кулевски от ДПС и Евелин Бозов от ИТН.
За втори мандат ще се бори сегашният кмет на община Неделино Боян Кехайов, който е независим кандидат за поста, издигнат от инициативен комитет. Негови опоненти са Емил Войводов от ГЕРБ, Севдалин Чандъров от „Български възход“, Слави Вълчев от „Български гласъ“ и Здравко Дуганов от „Ние идваме“.
По трима са желаещите да управляват общините Мадан и Баните.
Дългогодишният кмет на община Мадан Фахри Молайсемов се бори за 4-ти мандат. Негови опоненти са Светослав Филипов от ГЕРБ и Виктория Бодурова от „Възраждане“.
Кметът на община Баните Павлин Белчев от ГЕРБ е кандидат за 2-ри мандат, като ще се състезава за поста с Илчо Купенов от „Възраждане“ и Андрей Кадишев от ИТН.
За 3-ти мандат се кандидатира досегашният кмет на община Доспат Елин Радев от ГЕРБ, като негов съперник за поста ще бъде Владимир Делиев от МК ПП-ДБ, ИТН.
В община Борино единственият кандидат за кмет на общината е досегашният градоначалник Мустафа Караахмед.бнр

Публикувана на
28 Септември 2023 година