Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

Иво Сиромахов: Какво да направят клетите библиотекари, да блокират пътищата с книги ли?

Сглобката работи чудесно. Раздава щедро на всеки, който се разреве. Пари от бюджета. Пари, събрани от данъците ни. От това се оплака писателят и тв водещ Иво Сиромахов.
На зърнопроизводителите правителството даде 63 милиона лева. От нашите пари. Да си купят с тях нови бентлита и нови яхти. Щото старите им вече са на една година, не върви да се излагат с тях пред курвите.
На миньорите правителството даде 36 заплати. (Спомнете си как великата Маргарет Тачър не се огъна пред стачкуващите миньори в Англия. Не помните ли? Е, няма нужда да помните чак такива работи…Неудобно е, някак.)
Който не се е разревал, той не е получил пари от данъците ни.
А онези, които имат най-голям принос към обществото, са най-тихи, най-скромни. И заради това са най-бедни.
Средната месечна заплата на библиотекарите е 910 лева. А те са хората, които съхраняват книгите, хората, които пазят българското слово. На тях правителството никога няма да даде пари. Защото библиотекарите нямат оръжия, с които да протестират. Зърнопроизводителите излизат със скъпите си трактори, комбайни, блокират с тях пътищата. А какво могат да направят клетите библиотекари? Да блокират пътя с книги? Никой няма да им обърне внимание.
Никой няма да обърне внимание и на музейните работници. Средната им месечна заплата е 870 лева. Тези хора пазят паметта за Ботев и Левски, за Захарий Стоянов и Алеко. Но те са презряни от държавата. Натикани са на дъното, в унизителна бедност. Как да протестират? Да затворят някоя магистрала с тефтерчето на Левски ли?
Така живеем, дами и господа.
Скоро няма да имаме никакви библиотеки и музеи, просто защото хората, които работят там, ще са умрели от глад.
Но пък ще имаме зърнопроизводители с нови яхти и миньори с 36 заплати.
Плащаме им ги от данъците си, защото тия хора са ни по-важни от къщата на Ботев и тефтерчето на Левски.
Нали?

Публикувана на
01 Октомври 2023 година