Архив на публикациите

Богородица със счупен пръст разваля магии

В манастира „Покров Богородичен“, който е разположен съвсем близо до Свищов, се намира силна чудотворна икона на Божията майка, която помага да бъдат развалени направени магии, а на бездетните жени да заченат. Първото голямо чудо, което е отчетено при тази икона, било свързано с жената на богат солунски турчин, която била сляпа и не можела да зачене. Въпреки това съпругът ѝ много я обичал. Някой го посъветвал да заведе съпругата си в Свищовския манастир. Там тя измила лицето си с водата от лековития извор и се помолила на Божията майка. Наскоро след това прогледнала и заченала. В знак на признателност семейството направило дарение и изработили златен обков за красивата древна икона.
Като се разчуло, че тази икона на Божията майка върши чудеса, в манастира дошла друга туркиня. Уж щяла да се моли за дете, а вместо това отчупила златното кутре от обкова на Божията майка и избягала с него. Забременяла и родила, но детето ѝ било без пръсти на едната ръка. Разбрала какво е станало и върнала откраднатия пръст на иконата. Наскоро след това пораснали пръсти на ръчичката на детето, но без кутрето, за да напомня ежедневно на неговата майка какъв грях е сторила. Затова тази чудотворна икона е известна още като Богородица със счупения пръст. Преди години баячка от Румъния дошла в манастира, бясна, че чудотворната икона привлича вярващи с магии, вместо те да ходят при нея като клиенти. Румънката също откраднала въпросния пръст от златния обков. На връщане към Румъния лодката, с която пътувала, се разцепила на две, а баячката и златното пръстче потънали на дъното. Преди години жена от Варна възстановила златния пръст, след като Божията майка ѝ помогнала в труден момент.
Постоянно там пристигат автобуси с вярващи от Варна. В двора на манастира тече лековита вода, която е полезна за много болести – очни, сърдечносъдови, стомашни, костни, бъбречни. Манастирът „Покров Богородичен“ е стар, изграден повторно през XIV век, след като бил разрушен от османските нашественици. В много по-далечно минало там е имало тракийско светилище. За лековитата вода са знаели още древните римляни, които населявали античния град Нове. По време на турското робство в светата обител са намирали убежище националните ни герои Васил Левски, Раковски, Филип Тотю и Хаджи Димитър.ретро

Публикувана на
02 Октомври 2023 година