Новина от категория Доктор
Архив на публикациите

3 симптома на тромбозата през есента

Хроничните заболявания най-често се обострят през есента, така че по това време на годината трябва да обърнете повече внимание на здравето си. Освен това някои от тях могат да се появят за първи път например, тромбозата.
Заболяването се характеризира с прикрепването на кръвен съсирек към стената на вена. Опасно е, защото може да се откъсне, да достигне до белите дробове и да затвори лумена на артерията, предизвиквайки недостиг на кислород.
Ситуацията не е толкова рядко срещана, при това е и много опасна. Хората над 40-годишна възраст са изложени на риск от тромбоза, но най-опасно е за пенсионерите над седемдесет години, тъй като те имат и придружаващи хронични заболявания. Без значение дали сте жена или мъж, тромбозата може да засегне всеки.
Въпреки това бременните жени са изложени на по-висок риск от развитие на заболяването, особено по време на раждане. Хората с рак също са изложени на риск. Ето и признаците, по които може да разпознаете тромбозата:
• Оток на долния крайник от едната страна.
• Интензивна или лека мускулна болка, която се влошава при ходене или изправяне.
• Хиперемия (зачервяване на кожата на лицето, крайниците и лигавиците).
Флеболозите препоръчват да потърсите незабавно медицинска помощ, ако имате два от тези симптоми. А за да предотвратите тромбозата, необходимо е да нормализирате съня си, да се храните правилно, да се движите много и да спазвате режима за прием на вода.
Алкохолът и тютюнопушенето, които свиват кръвоносните съдове в тялото, трябва да се избягват.
Милена ВАСИЛЕВА

Публикувана на
18 Октомври 2023 година