Новина от категория Скандално
Архив на публикациите

Новият кмет на Пазарджик потресен какво е наследил след 16 години кметуване на местния феодал Тодор Попов

„Моят ангажимент към Пазарджик и това, което се случва в града, е до 2031 г. След това ще си почивам“, заяви самоуверено миналата година пред „Капитал“ Тодор Попов – самопровъзгласилият се за местен феодал кмет, който управлява града през последните 16 години.
Животът обаче е шарен и пещерецът ще излезе в почивка доста по-рано от предвиденото. На втория тур на изборите през ноември с над 17 хил. гласа Петър Куленски поднесе може би най-голямата изненада. Юристът с 12-годишен опит, практикуващ волейболист и член на „Продължаваме промяната“ успя да изрита от властта един от най-окопалите се във властта кметове.
Да влезеш в местната власт в България винаги е предизвикателство – независимо дали в София, Варна или Стамболийски (където дори компютрите бяха оставени изтрити). Но да влезеш в седалището на голям град, където четири мандата е управлявал един и същи човек, известен като самодържец, с доста особени възгледи за властта и спорни колумбийски навици, е особено предизвикателство.
Това открива и Куленски почти веднага. Пред „Капитал“ новият кмет на Пазарджик споделя, че наследството от старото ръководство се състои от огромни дългове, запорирана сметка и изкуствено завишени приходи. Обобщено, Тодор Попов е оставил на наследника си „абсолютен финансов колапс“.
„Не получаваме съдействие от предходното ръководство на общината, напротив. Когато встъпих в длъжност, аз научих, че много от директорите на дирекции са били „учтиво“ помолени от предишния кмет да освободят местата си, така че да може да бъде затруднено моето встъпване в длъжност и първоначално докато се ориентираме в ситуацията да се наруши нормалното функциониране на общината и дейностите и услугите, които тя трябва да предоставя на гражданите. Някои от тях са го направили, болшинството са останали, действали са отговорно, за което аз ги поздравявам“
Неплатените сметки
„Сметката беше на червено, имаше по-малко от 100 хил. лева в нея. (Имаме – б.р.) 2,5 млн., които аз трябваше да разплатя в следващите 10 дни спешно. 27 мл. лв. задължения към местни доставчици. Това са строителни компании, сметопочистването не е било плащано последните 6 месеца, изравнителната субсидия към междуградския транспорт не е била плащана за последните 4 месеца, сметки за ток не са били плащани. Общо взето аз заварих едни занемарени комунални дейности. Едни огромни дългове, които са се трупали към всякакви местни контрагенти“ споделя Куленски. За справка годишният бюджет на Пазарджик е 144 млн. лв.
Новият кмет открива, че от 5 месеца не е плащано на фирмата, която извършва междуградските превози и извозва хората на работа и на училище от селата в рамките на община Пазарджик до града и обратно. В общината има 31 села. „Дори при мен идват институции като Български червен кръст, които казват, че общината им дължи пари и държавни институции като МВР, че не им е било плащано с месеци, с години, за дейностите, които те предоставят на общината.“
В същото време Пазарджик има 15 млн. лв. кредити, които трябва да се изплатят – 12 млн. към банкови институции и около 3 млн. към регионалния фонд „ФЛАГ“, който финансира различни общински проекти.
Предишното ръководство на общината и то пред общински съвет са казали, че ще съберат 44 млн. лв. през годината, а те реално не могат да съберат повече от 33 млн. лв.
„Предишното ръководство за периода януари-ноември е отклонило 3,2 млн. лв. от делегираните държавни средства, от които 2 млн. лв. за образование – 2 млн. лв. не са достигнали до училищата – и 600 хил. лв. отклонени от полагащите се за социални дейности. С мен ежедневно се свързват директори на училища, на различни гимназии, на начални училища, да ми кажат, че ежемесечно общината е удържала определена сума от субсидията, която те трябва да получат от държавата. За последните 3 години по доклада, който получих от финансовия отдел, тази сума на отклонените държавни средства надхвърля 10 млн. лв.“
Общината, която не осигурява хората си
Не само различните изпълнители обаче не са получавали дължимото им. При встъпването си в длъжност Куленски вижда, че заплатите на служителите в администрацията през последните месеци не са изплащани навреме. Нещо повече – той вижда неплатени осигуровки на служителите на общината в размер на над 600 хил. лв.
„Това на първо място поставя под риск здравноосигурителните им права, и на второ място поставя под риск средствата по европейски програми във връзка с плана за възстановяване и устойчивост, които общината следва да получи по одобрени вече проекти. Защото за да получим тези средства, като например 3,6 млн. лв. за ремонт на средношколско общежитие, което е изключително важен проект за нас, ние трябва да представим чисто досие, че нямаме публични задължения. Ние това не можем да го направим в момента“ добавя Куленски.
Голяма част от общинарите научават, че осигуровките им не са платени от новия градоначалник или от медиите. „Истината е, че целевите средства, които държавата е предоставяла за заплати и осигуровки на служителите, които се отпускат със закона за държавния бюджет отново са били усвоявани от предишното ръководство и са били харчени по други предназначения, различни от тези, за които са предвидени“ твърди Куленски.
страната, таксуващ шофьорите с цели 4 лв. на час. Запитан за конкретното лице, той казва, че става въпрос за паркинг, собственост на семейство Върбакови. От свързаната с Върбакови фирма „Инерком“, която преди време стопанисваще паркинги в Пазарджик, отрекоха да имат действащи договори.
Краят на спортната вакханалия
Друго от нещата, които новият кмет смята да преосмисли, е финансирането на спортните клубове в града. „Община Пазарджик е имала ангажимент към два частни спортни клуба – футболния „Хебър“, участник в професионалната първа футболна лига, и волейболния „Хебър“, който е вицешампион на България и участник в европейските клубни турнири“, казва Куленски.
Петър Куленски казва, че не е човекът, който спира финансирането. Неговата справка сочи, че издръжката на двата клуба е 650 хил. лв на месец – 300 хил. лв. за футболния клуб, 350 хил. лв. на волейболния.
„Само за януари-август справката, която получих от финансовия отдел е, че на тези два клуба са отпуснати над 5 млн. лв. Това е бил един балон, който изкуствено се е надувал през годините с финансирането на тези два спортни клуба, който в средата на 2023 г. е взел да издиша, тъй като общината е взела да се задъхва и окончателно се е спукал около август-септември месец, когато общината е спряла издръжката на тези частни спортни клубове.“
Куленски казва, че парите на тези клубове са били спрени от предишното ръководство на общината, но те се опитват да прехвърлят този горещ картоф към него. „Когато аз встъпих в длъжност едно от първите неща беше да се срещна със спортно-техническото ръководство на волейболния клуб „Хебър“ и с играчите. И от тях научих, че те не са взимали заплати от август месец. Последната заплата, която са взели е за месец август.“
За момента финансирането на спортните клубове не може да се възобнови. В момента за нас е по-важно общината да плати заплатите на своите служители, осигуровките на своите служители, да не останат хората без пари за Коледа, да платим дейностите по сметопочистване и сметоизвозване, да платим тока на общината, за да може улиците да бъдат светли, отколкото да плащаме заплати на професионални спортисти от два частни спортни клуба“ коментира той.народбг
.

Публикувана на
02 Декември 2023 година