Новина от категория Скандално
Архив на публикациите

Кои тежки болести се разпознават по краката

Когато тялото ни не се чувства добре и имаме някакво заболяване, обикновено се появяват симптоми, които да ни "подскажат", че нещо не е наред.
Доста често обаче в забързаното ежедневие ние не обръщаме внимание на тези признаци, особено ако не са свързани с болка, или не пречат на обичайния ни ритъм на живот. Все пак е по-добре да се "вслушаме" в тези аларми, за да не усложним състоянието си още повече и да елиминираме даден проблем още в началото му..

Британският лекар Кристиан Джесен говори на Лондонската медицинска конференция, на която обясни, че симптомите на много сериозни заболявания се проявяват под формата на определени състояния на крака.
По-специално, отбелязва Кристиан Джесен, често се наблюдават студени и бледи крака при пациенти, страдащи от проблеми, свързани със запушени артерии и сърдечно-съдови заболявания. Устойчивата мускулна слабост в краката е характерна пък за хора, страдащи от аритмии и неврологични заболявания.
При някои състоянието на краката на пациентите лекарите често откриват повишена кръвна захар и склонност към диабет. При повишени концентрации на захар в кръвта, нервите са повредени, кръвообращението страда, а с него и чувствителността в краката. Така че, човек може да нарани крака си, но да не усети нищо и да развие инфекция без да разбере.
„Хората, предразположени към диабет, трябва редовно да посещават ортопед”, препоръчва британският лекар.
Освен това при един пациент болката в краката се оказала симптом за рак на червата. Коментирайки този случай, лекарят посочва, че възпалителните процеси в организма могат да се проявят като симптоми далеч от източника на възпаление, така че болката в краката може да бъде показател и за онкологични процеси./zdrave.to

Публикувана на
02 Декември 2023 година