Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

ФИФА разследва Зингаревич за съмнителни трансфери

ФИФА е разследвала трансфери на играчи от пловдивския „Ботев“ в руски клуб, става ясно от публикация в телеграм-канал, свързан с футболния съюз на Русия. Засега няма официална информация за евентуални санкции. Дори и да се стигне до такива, те най-вероятно ще са само глоби.
Интересът на чиновниците от Цюрих е насочен към руския аматьорски клуб Виста от град Геленджик и българския „Ботев“, чийто собственик е Антон Зингаревич. Виста се описва като „уникален проект, насочен към подкрепа и развитие на спортния потенциал на студенти от различни страни”. Зад това високопарно изречение, всъщност, се крие най-обикновена търговия с футболисти – фактически Виста привлича играчи от Африка на по 16-17 години, след което им търси купувачи. В това няма нищо незаконно, но има един нюанс – в наредбите на ФИФА е забранено масово привличане на млади футболисти в един клуб.
Понеже Виста е любителски клуб и не участва в първенствата на Русия, интересът на ФИФА е насочен към Ботев Пд. Антон Зингаревич е свързан с Виста, преди да поеме пловдивчани. Смята се, че той е бил собственик и основен инвеститор в този клуб. Президентът на Виста Тигран Мкртчян отрича да има пряка връзка със Зингаревич.
“Тези публикации са глупави, вероятно идват от хора, които не харесват Зингаревич. 90% от нещата са пълен абсурд. Антон е просто мой близък, но той няма нищо общо с Виста. Да, когато при нас се появи интересен футболист, той го купува”, заяви арменският бизнесмен пред руски медии.
За кои трансфери става дума? През миналото лято елитният Краснодар купи от Ботев Пд наведнъж трима футболисти – нигерийците Олакунле Олусегун, Джонатан Окоронкво и Ифеани Ндука. Преди това те също играеха в Краснодар, но под наем. Подозрителното за ФИФА е, че и тримата, преди да дойдат в България, са играли за Виста. И в никакъв случай не са могли да бъдат студенти, защото не са навършили необходимата за университета възраст. По това време те са били на по 16 години. На въпрос към Окоронкво от журналист от сайта sports.ru наистина ли е учил нещо в Геленджик, футболистът отговаря по следния начин: „Може да се каже, че съм бил на училище. Аз играех за отбора на Кубанския държавен университет. В последния сезон вкарах 18 гола в 14 мача и станах голмайстор на студентската лига. След това подписах договор с българския Ботев”.
Още по-подозрителен е трансферът на Олусегун. Той дойде в Ботев от датския „Фремад”, който също е принадлежал на Зингаревич. Той го продаде през 2021 година.
Договорите на нигерийците с Краснодар са до лятото на 2026 година. По данни на Transfermarkt, за Олусегун са платени 1,2 милиона евро, а за Окоронкво и Ндука доста по-малко пари, съответно 400 и 200 хиляди евро. В момента първият продължава да играе за тима на Краснодар, докато другите двама футболисти са дадени под наем на Арсенал Тула във Втора дивизия.
За това, че бившият клуб на Зингаревич – Виста, има проблем с ФИФА говори много ясно фактът, че тимът играе без африканските си попълнения в първенството на Краснодарска област – нещо като нашите областни групи. Там имат право да играят аматьорски отбори. Африканците обаче не взимат участие в мачовете от тази надпревара, но се включват само в приятелските срещи. Миналия септември от Виста официално обявиха, че “заради новите изисквания на ФИФА, нашите млади чуждестранни футболисти, не могат да играят в първенството”./ “Мач Телеграф”

Публикувана на
04 Декември 2023 година