Новина от категория България
Архив на публикациите

Трета зима бездомник се храни на гробището

Това е Ники. Трета зима той се топли от парното в сграда на столичния площад "Славейков", защото няма дом и работа. Няма работа, защото го смятат за клошар - заради външния му вид. А този вид няма как да бъде в по-добро състояние, когато се чудиш какво ще можеш да откриеш за ядене днес на гробищата и цяла нощ да не спираш да се движиш, за да не замръзнеш.
Вратата на сградата се заключва след 22:00 часа и той деликатно напуска, за да не създава смут и да не си навлече гнева на работещите там на следващия ден. Той се храни на гробищата. "Не звучи толкова ужасяващо, защото често се разхождам по гробищните паркове и виждам цели гурме-трапези, съставени за определени покойници, които изгниват от естествения си процес с помощта на метерологичните условия. И въпреки това изглежда някак неетично да се черпиш с храната на починал, макар и той да няма нужда от нея. На метафизично ниво, покойникът вероятно би се радвал, че дори след смъртта си може да помогне на нуждаещ се, като сподели вечерята или обяда с него", коментира в социалните мрежи Алина Дуарте, станала съпричастна с нещастието на човечеца.
Ники вероятно е смятан за луд и в определени ситуации се държи като такъв, но това си има своето обяснение. Когато майка ти се самоубива заради неработещи институции, а ти останеш без работа и впоследствие без дом, някак ще превъртиш, колкото и да си коравосърдечен.
"Николай има нужда от работа и квартира, зимно яке и зимни обувки №43 и можете да го намерите в сградата на "Славейков" №4 А - между трети и четвърти етаж", споделят още от постоянното присъствие на площада.
Той не пие и все още не рови по кофите. Казва, че има останало достойнство и не иска да "въшляса", както според него се случвало с клошарите. Не иска да бъде клошар. Иска да живее като бял човек, възпитан и кротък е.
Обича да чете, да философства, да разговаря. А драмата с жилището му датира от преди доста години, когато "мили роднини" го прецакват след смъртта на майка му, а след това с помощта на нотариус му отнемат апартамента в София. И той, останал на улицата, започва битка за живота си.лупа

Публикувана на
05 Декември 2023 година