Новина от категория Светът
Архив на публикациите

Лех Валенса гасне

Лех Валенса, 80-годишният бивш президент на Полша и Нобелов лауреат за мир, е бил приет днес в болница с тежка форма на КОВИД-19, предаде Асошиейтед прес, като се позова на негов асистент.
Публикация в личния профил на Валенса в социалната мрежа "Фейсбук" е придружена от негова снимка на болнично легло с кислородна маска, а текстът отдолу гласи: "Хванах коронавирус."
Асистентът на историческия лидер на профсъюза "Солидарност", Марек Качмар, заяви пред полски медии, че бившият президент е тежко болен, но е под добри грижи в болница в северния пристанищен град Гданск, където живее.
Това е втората битка на Валенса с КОВИД-19, отбелязва АП.
От 1980 г. Валенса е начело на полското продемократично движение "Солидарност", което девет години по-късно осъществи мирното сваляне на комунистическата власт в Полша и вдъхнови други държави да отхвърлят доминацията на Москва. През 1983 г. той бе удостоен с Нобеловата награда за мир. Лех Валенса бе първият президент на демократична Полша, избран от народа - пост, който заемаше от 1990 до 1995 г., припомня АП. /лупа

Публикувана на
06 Декември 2023 година