Новина от категория Светът
Архив на публикациите

Промяна се очаква във Фейсбук и Инстарам

Технологичният гигант "Мета" ще започне да криптира от край до край съобщенията в платформите "Фейсбук" и "Инстаграм", написа в сряда в.
"Уолстрийт джърнъл", като се позова на източници, запознати с темата.

Тази седмица ще започне прехода към криптирането от край до край на съобщенията на потребителите на "Фейсбук", като процесът ще отнеме няколко седмици.
Директните съобщения в "Инстаграм" също ще бъдат обхванати от криптирането по подразбиране малко по-късно, вероятно през новата година.
Засега няма отговор от "Мета" на молба на Ройтерс за коментар по темата.
Промяната означава, че на потребителите на "Фейсбук" и "Инстаграм" няма да се налага сами да активират криптирането, което позволява съобщенията да бъдат виждани само от този, който ги изпраща, и от адресатите им.
"Мета", чиято платформа "Уотсап" вече криптира съобщенията, твърди, че криптирането гарантира защитата на потребителите от хакери, измамници и престъпници.
Криптирането от край до край е повод за разногласия между компании и правителства, отбелязва Ройтерс.
През септември британското правителство призова "Мета" да не преминава към криптиране от край до край в "Инстаграм" и "Фейсбук", без преди това да вземе необходимите мерки за защита на децата от сексуално насилие, припомня агенцията.дарикнюз

Публикувана на
07 Декември 2023 година