Новина от категория Доктор
Архив на публикациите

Защо да не спите на светната лампа

Като малки повечето от нас са се страхували от тъмното. Често ротителите ни са оставяли лампата светната, докато заспим, за да не ни "нападнат чудовища". С годините обаче децата израстват този страх, но у някои от тях остава навикът да спят на светло.Според психолога Шелби Харис е по-добре да спите в тъмна стая, защото това е по-добър вариант за здравето и съня ви. Тя посочва, че излагането на светлина, особено през нощта, може да наруши цикъла ви на сън.
Нарушава цикъла на съня
Светлината в стаята може да попречи на различни етапи от съня, всички от които са важни, за да ви помогнат да си починете и да се събудите по-лесно. Предишни изследвания в Sleep Medicine установиха, че спането с нощна лампа влияе върху циклите на съня, увеличавайки първия етап на съня и намалявайки етапа на дълбокия сън.
Намалява качеството и продължителността на съня
Светлината действа върху тялото, докато спите. Интересното е, че спането с повече светлина също е свързано с намаляване на времето за сън, тъй като допълнително намалява така нареченото производство на мелатонин.
На следващия ден се чувствате зле
Психологът посочва, че спането на включена светлина може да ви накара да се почувствате зле на следващия ден, да имате лоша концентрация и настроение, което с времето се отразява на цялостното ви здраве.
Увеличава риска от хронични заболявания
Според американските центрове за контрол и превенция на заболяванията (CDC) липсата на сън е свързана с развитието на диабет, сърдечно-съдови заболявания и депресия.
В проучване от 2022 г. здрави възрастни, които са спали при умерено излагане на светлина през нощта, са имали повишена сърдечна честота и по-голяма инсулинова резистентност./Zdrave.to

Публикувана на
07 Януари 2024 година