Новина от категория Доктор
Архив на публикациите

Най-здравословната диета на света, в списъка на ЮНЕСКО е

Японската диета “Уашоку”, което буквално означава както “Японска храна”, така и “Балансирана диета”, влиза в списъка на нематериалното наследство на ЮНЕСКО. Т.е., както и средиземноморската, се явява световно наследство. И се смята за една от най-здравословните диети в света. Отчитайки факта, че в Япония живеят може би най-големият брой дълголетници на планетата, не е за учудване, че и учените започнаха да й обръщат все по-голямо внимание.
Основните принципи на тази невероятна диета коментира ендокринологът д-р Катя Янг – популярен блогър, водещ на собствен видеоканал, автор на бестселъра „Рецепти за столетие“.
• Първо. 80% растителна храна и 20% качествени белтъчини.
В традиционната японска диета „Уашоку“, както и в средиземноморската, се използват много местни продукти – растителна и животинска храна. 80% в чинията трябва да заемат продуктите от растителен произход, например ориз или макарони. Плюс бобови продукти, гъби, сирене тофу, зеленчуци, водорасли. И само 20% се падат на високобелтъчни продукти, с приоритет на риба и морски продукти. Японците рядко ядат месо и почти не употребяват млечни продукти. Традиционно на тези острови няма много пасища, затова може би не се набляга на млечните храни. Млечните сирена те заместват с тофу, което обичайно е мляко от растителни аналози.
• Второ. Минимум сладки продукти.
Японците също така избягват да добавят захар в десертите си. Така вкусът остава балансиран, а влечението към сладкото с времето намалява. „Колкото по-малко сладко има в храната, в диетата, особено добавянето на захари, толкова по-добре за талията и за бодър ум“, това го твърдят вече не едно поколение лекари.
• Трето. От всичко по малко.
В чинията на японците се слагат много и различни продукти, но в същото време порциите не са големи, обаче красиво сервирани. Ядат с пръчици, т.е., могат да захванат само една хапка да го наречем, да си вземат от един продукт. За разлика от вилиците и лъжиците, с които се загребва доста повече храна. Такъв принцип на хранене дава възможност на човек да се наслади на вкуса на всеки ингредиент. Това позволява също така човек да се засити с по-скромен обем храна и средно да получи по-малко калории, като в същото време чисто психологически получава по-голямо удовлетворение.
„Принципът на малките порции е отличен - коментира д-р Янг. - В средиземноморската диета той се спазва чрез приятния разговор на трапезата: общуването с близки помага на човек да си отвлече вниманието от чинията, да не се тъпче излишно и придава на трапезата добро настроение.“ блиц

Публикувана на
14 Февруари 2024 година