Новина от категория В общината
Архив на публикациите

Пловдив ще кара тази година с 684 млн. лв.

С 684 млн. лева ще кара Община Пловдив тази гоина. От тях 384 млн. лева са от държавата, които ще бъдат за издръжка на училища, детски градини, социални, здравни и други служби. Местните приходи са размер на 300 млн. лева. За това гласуваха днес на сесия общинските съветници.
Въпреки че бюджетът за 2023 година имаше дупка от 65 млн. лева неизпълнение от приходите и новата администрация е заложила сходни показатели. За миналата година от предвидени 242 млн. лева данъци, такси и доходи от собственост събраните пари бяха едва 178 млн. лева.
През 2024-а приходите се очакват да с в размер 235 млн. лева. Капиталовата програма е 123 млн. лева, но в нея почти няма нови обекти. В сумата не са европейските проекти, както и тези, за които се очаква държавно финансиране в размер на 100 млн. лева.
Най-големите разходи извън капиталовата програма са компенсациите на автобусните превозвачи в размер на 10 млн. лева. В бюджета са предвидени и 12 млн. лева за „Тея инвест“ за парка от 67 дка до Гребната база, като в сумата е 1,5 млн. лева неплатени от миналата година.
Голяма част от обектите в програмата за ремонти са текущи проекти, които стартираха в предходния мандат. В разходната част най-голямата записана сума е за Голямоконарско шосе – 17 млн. лева, като средствата са от държавния бюджет, които са по сметките на Община Пловдив.
В бюджета се виждат още неразплатени средства за „Модър-Царевец“ и бул. „Хаджи Димитър“, както и 5 млн. лева за ул. „Царевец‘“, чийто ремонт трябва да започне тази година. Въпросните средства са от 40-милионния заем, който бе теглен от Зико.
За ремонта на бул. „Кукленско шосе“ са заложени 6 млн. лева. Той ще бъде за сметка на Рогошко шосе, който ремонт е замразен.
Единствената нова улица, която ще започне през тази година е изграждането на ул. „Георги Странски“, за която са заделени 1,3 млн. лева.
Спортните обекти са друго голямо перо. Заложени са18 млн. лева за басейн „Младост“, а за стадионите на Локомотив и Ботев има съответно 12 млн. лева и 6 млн. лева, които не са усвоени. Двата обекта са в списъка на обектите, които очакват финансиране в размер 74 млн. лева от държавния бюджет. За спортния комплекс край езиковите гимназии има 3,4 млн. лева.
Очакват се пари от държавния бюджет за ул. „Славянска“, ул. „Генерал Колев“, нова връзка в ЖР „Тракия“ между А10 и А12, кино „Космос“ и Форум Север и Юг.
Районните кметове ще имат около 800 000 лева за ремонти и други проекти. Те все пак може да получат целево средства за по-големи техни проекти.
В новия бюджет са заложени и новите заплати на общинарите. Заплатата на кмета Костадин Димитров става 5500 лева, на районните кметове - 3200.
С увеличението съветниците ще си докарват до 2800 лева на месец. Бюджетът на местния парламент също е по- голям - 2,9 млн лева.

Публикувана на
15 Февруари 2024 година