Новина от категория В общината
Архив на публикациите

Нов площад „Театрален“ в Пловдив

Директорката на Пловдивския драматичен театър Сюзанна Василевска предлага пространството, заключено между улиците "Лейди Странгфорд", "Ангел Букорещлиев" и "Цариброд", да бъде именувано площад "Театрален" и това да се случи в навечерието на 27 март - Световния ден на театъра.
Идеята й е възприета от кмета Костадин Димитров и предложението е публикувано за обществено обсъждане. След това трябва да бъде гласувано от Общинския съвет.
Мястото е избрано, тъй като през 1881 г. двамата французи Босси и Брюн превръщат бивша бейска къща, намираща се в близост до трите улици, в хотел. За да преборят конкуренцията, те решават да направят в двора му нова сграда за представления. Така се появява първият театрален салон у нас, носещ името Международен театър "Люксембург". Той е обзаведен по модела на чуждестранните театри, в зрителната зала са разположени мраморните бюстове на 17 класици - Софокъл, Еврипид, Шекспир, Корней, Шилер, Гьоте и др. Откриването се е състояло на 24 март 1881 г. с представление на пътуваща гръцка трупа и пиесата "Луиза Милер" на Шилер.
Сградата на днешния театър "Н. О. Масалитинов" също се намира в близост до площадчето, чието преименуване предстои. 24 часа

Публикувана на
17 Февруари 2024 година