Новина от категория Свободна зона
Архив на публикациите

5 причини да посещавате по-често сауна

Всеки спа хотел предлага сауна. Тя е сред задължителните неща, които хората търсят, когато отиват на спа почивка. Когато говорим за сауна, вероятно веднага си представяте как се изпотявате в затворено помещение с дървени пейки и суха топлина. Повечето сауни използват горещи камъни, за да повишат температурата, но без това да увеличава влажността.
Има различни видове сауни. Някои от тях използват електричество, за да нагряват камъните. По-традиционната версия е тази, която използва дърва. По-модерната версия на сауна е инфрачервената, която директно нагрява тялото, а не цялата стая. Към сауните може да се включи и парната баня.
Какви са ползите от посещението на сауна?
Независимо какъв вид сауна избирате, във всеки един случай това ще бъде нещо полезно за вашето здраве. Стоенето в сауна подпомага тялото да се поти много повече, отколкото обикновено. Потенето от своя страна действа като естествена детоксикация, хидратира кожата и дори повишава хормоните на щастието.
Сауната е полезна за сърцето
Финландско изследване установява, че хора, които посещават сауна четири до седем пъти седмично, имат по-нисък риск от развитие на сърдечно-съдов проблем. Резултатите от друго проучване показват, че редовното посещение на сауна се свързва с намален риск от хипертония.
Сауната намалява хроничното възпаление
Ако се чудите по какъв начин може да намалите хроничното възпаление в своето тяло, опитайте със сауна. Все повече изследвания показват обещаващи ефекти от честото посещение на сауна върху няколко маркера на остро и системно възпаление. Със сауна се намаляват нивата на С-реактивния протеин, който е водещ биомаркер за системно възпаление в организма.
Сауната облекчава напрежението в ставите и мускулите
Една от причините ски курортите да разполагат със сауна и(ли) парна баня се основава изцяло на науката: топлината играе важна роля в подпомагането на тялото да се освободи от мускулното напрежение и болката. Освен това сауната помага за отпускането на кръвоносните съдове и тяхното разширение, което е от съществено значение за увеличаването притока на кръв и възстановяването след голямо физическо усилие.
Сауната премахва токсините от тялото
Сауната е ефективна и когато става въпрос за детоксикация на тялото. Чрез голямото потене черният дроб и бъбреците отделят токсините, които са натрупани в тях.
Сауната намалява стреса
Сауната действа релаксивно както на физическото тяло, така и на ума, което от своя страна намалява нивата на стрес.
Колко време трябва да прекарвате в сауната?
Преди да решите да посетите сауна, най-добре се консултирайте с лекар – особено ако имате някакъв здравословен проблем. Някои медицински състояния могат да направят сауната неефективна и дори опасна. Препоръчва се да започнете с между 5 и 10 минути и когато тялото ви привикне достатъчно да увеличите времето между 15 и 20 минути. Уверете се, че пиете много вода преди и след като сте били в сауната./rozali.com

Публикувана на
18 Февруари 2024 година