Новина от категория Скандално
Архив на публикациите

„Грозна, ниска, дебела“ стана Модел на годината

В края на 2023 г. Британският моден съвет организира годишната си церемония по връчването на модните награди в Royal Albert Hall. Победител в категорията “Модел на годината” стана 31-годишната Палома Елсесер. Знойната плюс-сайз красавица краси кориците на Vogue и други реномирани лъскави издания в продължение на много години, участва в шоута на водещи модни къщи, включва се в списъците на най-търсените и обещаващи модели в света и насърчава приобщаването на различните, каквато е и тя с нейните големи размери.
За нея обаче тази награда е най-ужасният удар. Тя изчезва от всички социални мрежи за няколко месеца, а на 16 февруари публикува своя колонка-изповед в The Cut, където откровено признава какво е трябвало да преживее.
Тя не е искала да получи това ценно и революционно отличие (то за първи път е присъдено на момиче с големи размери). Палома казва, че преди церемонията се е молила на колене титлата да отиде не при нея, а при приятелката ѝ Анок Яй. Но статуетката е връчена на Елсесер. Първоначално тя се чувства горда, но после не може да спре да плаче. Момичето очаква негативна реакция и писма от рода на: “О, това дебело момиче не заслужава да спечели” или “Докато другите се трудят над телата си, тя плюска чийзбургери”. Последният пирон в ковчега забива Кание Уест, който коментира победата на Елсесер: “Това е заговор за насърчаване на затлъстяването сред масите”.
На следващия ден състоянието на Палома само се влошава - на летището тя ридае и пише десетки съобщения на агента си, в които говори за депресията си: “Всички тези хора наистина ли не осъзнават, че аз самата се смятам за грозна, ниска, дебела и на всичкото отгоре лош модел?”
Палома е родена в многобройно смесено семейство и още от детството си получава унижения, защото учи заедно с бели деца. Тя няма намерение да стъпва на подиума, учи психология и литература, а в свободното си време пише поезия и есета.
Понякога се снима в реклами и ходи на кастинги, докато на 22 години неочаквано получава писмо от Пат Макграт - легендарна гримьорка, която проправя пътя на чернокожи и цветнокожи жени в модната индустрия. Именно тя въвежда Елсесер в света на голямата мода, като я кани да участва в реклама на нейната линия декоративна козметика.труд

Публикувана на
19 Февруари 2024 година