Новина от категория В общината
Архив на публикациите

Костадин Димитров 100 дни като кмет

Костадин Димитров навъртя 100 дни като кмет на Пловдив. Навръх навършването на малко повече от три месеца в управлението на града, Общинският съвет прие бюджета за 2024 година с 31 гласа "за", след часове препирни.
"Искам да благодаря на всички общински съветници, които го подкрепиха. Искам да кажа също, че чух всички над 70 предложения за развитието на града. Но бюджетът е една рамка и ние няма как да приемем и реализираме всички тези предложения. Отхвърлихме много смислени предложения. Обаче няма пари", заяви кметът Димитров пред Нова телевизия. Той обясни и какви са приоритетите на неговия екип в започналия мандат.
"Имаме контрол на строежите, ще имаме по-малко прах, имаме много по-добро почистване. Искаме още, разбира се. Искаме градът да е още по чист, да имаме още повече отворени булеварди, да имаме по-добър градски транспорт, имаме нужда от по-качествена услуга" подчерта Димитров.
На въпрос дали вече е сформирана тройна коалиция, с която се гарантира мнозинство в Общинския съвет, кметът посочи, че това не може да се нарече "сглобка" или каквото и да е друго, освен поддържане на умерени политики и подкрепа за добри идеи.
"Не търсим каква сглобка има, а какви предложения са приети. Ние с моя екип носим колективна отговорност, защото са неделима част от мен", посочи Димитров. Той бе категоричен, че броят на заместник-кметовете не е от значение. "По-важното е да бъдем добри мениджъри и когато една задача е спусната, тя да се връща изпълнена", коментира градоначалникът.
На въпрос дали има уговорка за постове с формациите "Съединени за Пловдив" и "Браво Пловдив", Костадин Димитров посочи, че такива не се правят. "Ние търсим качествени хора, които да свършат работа в съответния ресор. Бухалов се справя чудесно в сферата на спорта, имаме диалог с всички спортни клубове", коментира той назначението на олимпийския шампион за зам.-кмет. За транспортния ресор каза, че все още не е взето решение кой да го оглави. Към момента за шеф в този ресор се спряга името на Савина Петкова, която е бивш председател на Общинския съвет.
"Търсим човек, който да се оправя с трите фирми превозвачи, който да има ясна визия за "Екобус", допълни Димитров.
Той сподели, че не чува от хората коментари за сглобки и уговорки, а молби да се погрижи за един или друг проблем, като например ремонтите на бул. "Дунав" и Голямоконарско шосе, паднали дървета, чистота в определени райони на града и т.н.
"Стремя се да отговоря на техните очаквания", коментира кметът Костадин Димитров.
Относно заформилия се дебат около паметника Альоша - той посочи, че се изготвя ясна рамка за това колко ще струва един референдум по темата, самото бутане или преместване на паметника. "Готвим такива и ще бъдат предоставени на самите комисии. Ако общинските съветници предложат референдум, ще се съглася с това", подчерта Димитров.
Относно Международния панаир в града под тепетата, кметът изрази мнение, че трябва да се управлява с помощта на държавата и Общината. "Трябва да бъде изпълнен със събития. И сега има, но те не са толкова много. Но се съгласете, че с времето на дигитална комуникация, и изложенията са по-малко", коментира Димитров./марица

Публикувана на
19 Февруари 2024 година