Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

Бивш полицай, син на знаков кмет, уби от бой 95-годишната си баба

95-годишната Гена Кръстева издъхна след жесток побой в дома си на 13 декември 2022 г. Оттогава до днес в ареста е внукът ѝ Иван Дачев, бивш полицай от Трето районно управление в Пловдив.
Той е син на дългогодишния кмет от БСП на община „Марица“ Запрян Дачев. Един от най-активните протестъри в Пловдив от 2020 и 2021 г. Представяше се за репресиран и беше на площада пред общината всеки четвъртък на редовните протести.
Живеел с 95-годишната си баба в едно жилище, като постоянно тормозел и биел болната и трудноподвижна жена.
Системно злоупотребявал с алкохол. Пиян, вдигнал скандал на баба си, като ритал и удрял по главата и тялото, след което си легнал. На следващия ден отново я пребил жестоко, този път до смърт.
Когато пристигнала наетата да се грижи за нея болногледачка, тя заварила ужасяваща кървава картина из цялата стая.
Внукът бизлъгал, че баба му е паднала от леглото, но жената повикала полиция и бърза помощ.
Старицата беше приета в болница в кома, където обаче почина въпреки усилията на лекарите.
Иван Дачев е бил уволнен от полицията преди повече от 10 години след разследване, разкрило множество злоупотреби и нередности.
Толкова бе платил след определение на Районния съд и Балейкин.
Според прокуратурата той злоупотребявал с алкохола и често нападал баба си, като пийнел. Тя била обездвижена и дори не можела да се завърти без чужда помощ.
“Много съжалявам за случилото се. Опитах се да помогна и си изтървах нервите”, обясни ексченгето, който по време на делото разбра, че баба му е починала.
Първоначалното обвинение на Дачев за нанасяне на телесна повреда е променено и той е привлечен към наказателна отговорност за умишлено умъртвяване на човек в безпомощно състояние.
Защитата му поиска от съда делото да се гледа при закрити врати заради семейните отношения на подсъдимия, жертвата и свидетелите. Магистратите обаче не намериха причина за това и процесът ще продължи открито в началото на март.лупа

Публикувана на
20 Февруари 2024 година