Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

Мария Габриел им се запъна на ПП-ДБ, не желае да участва в политическа търговия

Вицепремиерът Мария Габриел категорично заяви, че няма да подпише Меморандума, който ПП-ДБ предлагат на ГЕРБ-СДС и който стана повод за скандал и заявки за предсрочни избори 2 в 1 днес.
Няма да сложа подписа си под Меморандума, той е в противоречие с Конституцията, а тя е ръководно начало на правовата държава, заяви бъдещият премиер.
Намирам Меморандума за противозаконен. Единствена негова цел е политическо овладяване на независимата съдебна система, службите, регулаторите. Това е опит за политическа търговия, отсече вицепремиерът. Всичко си има граници. Той влиза в противоречие с българската Конституция. Не приемам държавата да се управлява при тотално неспазване на фундаментални принципи на демокрацията, каза Габриел.
"Търпеливо и умишлено не коментирах предложенията за ротация както от премиера Николай Денков, така и от ПП-ДБ. Достатъчно дълго слушах коя е подходящата позиция за Мария Габриел и как трябва да се случат нещата. Чух идея да си сменим местата и екзотиката за още едно министерство, за да има за всички място. Излизам от среща с посланиците на ЕС и САЩ, на която им казах как аз разбирам управлението на държавата", обясни вицепремиерът.
Намирам го като меморандум и опит да променяме закони, според партийните си интереси. Той е опит за политическа търговия, отсече Мария Габриел.
"Черно на бяло е разписано, че външната политика ще се води на два гласа", каза Габриел.
"Аз не разбирам на всеки 9 месеца ли ще се подписват меморандуми?", запита тя.
Остава усещането, че Държавата трябва да бъде разделена между 2 коалиции, срещу законовата държава, заяви тя.
Ако беше толкова лесно, защо не го заложихте и постигнахте досега? Или имате ясно съзнание, че няма как да се постигне.
За службите - защо е фиксиран срок 1 юни 2024-а, когато съвпада с избори за европейския парламент?, попита Габриел. Как ще стане това, без да се застраши националната сигурност?, недоумява вицепремиерът.
Това може да се тълкува като заемане на постове за овладяване на службите, заяви Габриел.

Публикувана на
21 Февруари 2024 година