Новина от категория В общината
Архив на публикациите

Софийска фирма ще премахва джунглата в река Марица

От години продължава сагата с почистването на коритото на река Марица в Пловдив. На няколко пъти бе обявявана обществена поръчка за избор на фирма. Стигна се до обжалвания и нови процедури, обявено бе и частично бедствено положение след наводенията.
Вече има избрана фирма и се очаква процедурите да започнат възможно по-бързо, каза заместник-кметът по екология Иван Стоянов като уточни, че вече няма обжалване на процедурата и са изпратили покана до фирмата за среща през другата седмица.
БКС Озеленяване - София е фирмата, която трябва да почисти река Марица в рамките на града, каза Стоянов и описа хронологията на извършеното до момента:
Имахме задание от Върховния админстративен съд и от Комисията от защита на конкуренцията (КЗК) да се преразгледат отново подадените оферти. След преразглеждането им вече има решение за определянето на тази фирма.
Миналата година имаше отпуснато правителствено постановление за отпускането на 1,5 млн. лв за тази дейност. Поради съдебните саги имаше класиране на един участник от страна на община Пловдив, след това последва обжалване и КЗК го уважи.
В предишния мандат община Пловдив се е опитала да прекрати поръчката. И пак има обжалване на прекратяването на самата поръчка.
Последното решение за преразглеждане на подадените оферти стана вече в края на годината и трябваше да върнем средствата, отпуснати от финансовото министерство.
Тъй като процедурата трябваше да се продължи неотложно заложихме в общинския бюджет в 1.5 млн. лв за тази дейност, а бюджетът се прие. Ще искаме тези пари отново да се възстановят в бюджета на Пловдив от държавата, обясни Стоянов.
Винаги на 4-5 години трябва да се прави едно основно почистване на река Марица от наносни натрупвания и по-големи дървета, а поддържащата дейност се извършва от общинското предприятие „Градини и паркове“.
За нас е важно колкото се може по-бързо да стартират процедурите, тъй като сега нивото на водите в река Марица е по-ниско и липсва раззеленване на дърветата и растенията в реката. Колкото по-бързо се окомплектоват документите и сключи договора, толкова по-добре, заяви Стоянов без да се ангажира с конкретни срокове. /бнр

Публикувана на
01 Март 2024 година