Новина от категория Свободна зона
Архив на публикациите

Историята на Bet365 - Как е основана платформата?

Една от държавите, които дигиталната революция в хазартната индустрия не подминава, е Македония, така както и България. И един от примерите на това бурно развитие и иновиране е бет 365. В тази статия ще разгледаме невероятната история на този бизнес със залози, защото е велик пример.
От къде започва всичко?
Компанията е основана през вече не много близката 2000 година. Много от вас, от днешна гледна точка, ще сметнат, че става въпрос за нещо грандиозно и много мащабно. Оказва се обаче, че началото е повече от скромно. Малък бизнес, от където и да го погледнеш. Създател на bet365 е Денис Коутс. Тя и близките и вече имат опит в бизнеса и бранша. Но тук говорим за голяма стъпка напред към дигиталното, когато то още не представляваше нещо значително. Особено след така наречения Dot-com балон, който започна през 1995 и завърши в първите няколко години след 2000-та година.
През януари тя основава бизнеса и закупува домейн името Bet365.com. Развитието на марката започва от мобилен офис със само 12 служители. Започва разработката на уебсайта, а дейността изисква от Коутс да търси финансиране чрез голям заем.
Въпросният заем е от 15 милиона лири, взет е от Royal Bank of Scotland, и е срещу залог. Бизнеса с офлайн локации за залози, собственост на баща ѝ Питър Коутс, който тя управлявала към този момент.
Сайтът е готов и започва да работи през март 2001 година
Постепенно услугата започва да набира популярност и свои лоялни почитатели. Подобрява се външният вид, функционалността и предлаганите възможности за предвиждане. Все пак през 2005 година се взима решение, споменатия семеен бизнес с наземни локации да се продаде. С част от сумата Коутс изплаща заема.
И сякаш ли от там започва голямата вълна на развитие, подкрепено от напредъка в технологиите
● През 2006 година компанията започва да предлага излъчване на спорт на живо на своя уебсайт, който е нещо огромно за времето си.
● През 2008 година започват да предлагат Бинго на уебсайта си. Освен това успяват да създадат интерактивни телевизионни реклами, които показват коефициенти на живо - първата компания в бранша, която постига нещо такова.
● През 2010 година компанията създава своят първи мобилен уебсайт, който е адаптиран за употреба през преносими устройства.
● 2011 е годината, в която Bet365 вече е излъчила над 18 хиляди спортни събития на живо.
● През 2012 година пускат и своето първо мобилно приложение, което също променя правилата на играта в този бранш.
● Техническите скокове продължават и през 2014 година, когато Бет365 пионерства възможността за Cash Out на талони преди срещите да са приключили.
От малък бизнес до един от най-големите гиганти
Помните 12-те служители в началото, нали? Днес, за компанията в различните ѝ структури и подразделения работят над 7 хиляди души.
Благодарение на всичките усилия от бизнес и технологична гледна точка, през 2013 година компанията вече има над 10 милиона клиенти. Към днешна дата те са над 90 милиона и уверено вървят към невероятните 100 милиона.
Какво значи всичко това в цифри?
За периода март 2020-21 година, компанията регистрира приходи от 2.8 милиарда британски лири. Печалбата е цели 470 милиона британски лири преди данъци.
Други важни моменти от историята на bet365
През май 2021 година компанията става спонсор на местния Стоук Сити, който наскоро беше победен от Лийдс и Илич Груев - за срок от три години. Логото се появява на клубните тениски.
През 2016 година компанията предприема по-голяма крачка и става спонсор на името на стадиона на клуба за шест сезона.
Вероятно някои от вас си мислят, че всичко изброено е станало възможно с публично предлагане на компанията, с нейното излизане на борсата. Всъщност бизнесът все още е частен и в голяма степен семеен. Денис контролира 50.1% от акциите в компанията. Тя управлява бизнеса заедно със своя брат Джон. Техният баща Питър продължава да им помага, заемайки ролята на председател на борда.
Има нещо много интересно за Денис Коутс

Тя не получава значителната част от печалбите си от компанията под формата на дивидент. Тя го прави чрез получаване на заплата, с всичките разходни последствия от това. През 2018 година всъщност е най-високо платената жена в света. Между 2019 и 2022 година е човекът, който плаща най-много данъци във Великобритания.
През 2012 година е основана фондацията на bet365, която през 2016 приема името на Денис Коутс
Към 2014 година е дарила 100 милиона британски лири на 20 благотворителни организации в Обединеното кралство. През 2020 година са дарени 10 милиона паунда на университетски болници, в подкрепа на медицинските лица, които се борят срещу коронавируса. През 2021 година фондацията дарява 1 милион паунда на семейства в Украйна. Финансират се страдащи от рак хора. Дарени са средства за пострадалите от тайфуна Хаян във Филипините. Фондацията изплаща стипендии на обещаващи млади хора, за да учат в университет. Би било трудно да обхванем всички дарения и инициативи на фондацията на едно място.
Историята на Денис Коутс, семейството ѝ и bet365 е доказателство, че въпреки трудностите и предизвикателствата, можеш да извървиш целия път от началото до върха. Стига да си адаптивен, да си готов да приемеш и използваш иновациите, вместо да се страхуваш от тях.

Публикувана на
03 Април 2024 година