Новина от категория Доктор
Архив на публикациите

Колко често трябва да се пие мляко

Американският лекар Лусия Гарсия обяснява, че D-галактозата е виновна за тези здравословни проблеми. Лекарят е съгласен, че млякото стимулира растежа на костите и поддържа костната плътност, но само ако се консумира умерено.
Въпреки факта, че американските диетолози препоръчват на възрастните да пият до три чаши (732 ml) мляко дневно, много експерти смятат, че 2-3 чаши на седмица е оптималното.
Млякото съдържа големи количества D-галактоза – физиологично хранително вещество, което може да се превърне в глюкоза по време на нормалния метаболизъм в тялото.
„Въпреки това излишъкът от D-галактоза може да причини системен оксидативен стрес, който води до хронично възпаление и много хронични заболявания“, казва д-р Гарсия.
Също така не трябва да забравяме, че млякото и млечните продукти съдържат млечна захар и лактоза, а много хора имат непоносимост към лактозата. Това се отнася преди всичко за възрастните – при много от тях с възрастта количеството ензими, необходими за преработка на чистото мляко, намалява.
Ето защо веднага след като изпиете чаша от любимия си продукт, може да се появи лошо храносмилане, коремна болка и гадене.
„Що се отнася до остеопорозата, която е свързана с пиенето на големи количества мляко, шведски учени изследваха този парадокс“, казва д-р Гарсия.
Започвайки през 1987 г., те са продължили 32 години проучването, в което изследват данни от 61 433 жени и 45 339 мъже на различна възраст. Констатациите са публикувани във водещото британско медицинско списание BMJ.
По-специално учените отбелязват, че остеопорозата, честите фрактури и дори смъртта са значително свързани с консумацията на големи количества мляко.блиц

Публикувана на
07 Април 2024 година