Новина от категория Доктор
Архив на публикациите

В кой ден от седмицата да не поръчваме риба в ресторант

Приготвянето на рибата е ключово за това да се насладим на храната, а в някои случаи, ако не бъде направено правилно, може да бъде и смъртоносно, като готвенето на японския деликатес рибата фугу.
Ето защо повечето хора предпочитат да се доверят на готвач, отколкото да се мъчат вкъщи. В същото време обаче поръчването на риба в ресторант може да бъде голямо предизвикателство. Причината е, че трябва да я избягвате, когато вечеряте в определен ден от седмицата.
От известно време насам се разпространяват кулинарни митове, според които поръчването на рибно ястие в един определен ден е абсолютно забранено, освен ако не искате да повърнете или да седите в тоалетната до края на вечерта и да се чудите защо сте избрали риба, а не пиле.
Този мит всъщност не е лъжа и в него има известна доза истина.
Д-р Дарин Детуилър, бивш съветник по безопасността на храните в FDA и USDA, заяви, че поръчването на риба в ресторант в определен ден от седмицата всъщност може да увеличи риска от хранително отравяне.
Това означава, че шест дни от седмицата може да се наслаждавате на рибното си ястие, но в един ден може да има по-висок риск да се окажете зле и да се почувствате неразположени, и това се дължи на сериозна причина.
Денят от седмицата, за който Детвайлер предупреждава, е понеделник, и то заради времето, през което рибата може да е престояла в хладилника или когато е била доставена.
Поръчката на рибно ястие в този ден е свързана с повишен риск от заболяване поради факта, че рибните пазари обикновено не работят през уикенда, така че рибата, която ядете, може да е престояла в хладилника няколко дни и следователно да има повишен риск да ви разболее.
Детвайлер обяснява: "Рибата, която не е прясна, може да претърпи химически промени, водещи до разваляне, което се отразява на нейния вкус, мирис и безопасност."
Той отбеляза също, че развалената риба може да съдържа и високи нива на хистамин - химично вещество, което се отделя от имунната система, и това може да доведе до хранително заболяване скомброидно отравяне, което е съпроводено с прекрасни странични ефекти, подобни на алергични реакции, като обрив, диария, изпотяване, главоболие и повръщане.блиц

Публикувана на
09 Април 2024 година