Новина от категория Скандално
Архив на публикациите

Шефът на най-големия полицейски синдикат: Полицаите са отвратени и омерзени от Живко Коцев!

Илия Кузманов е председател на УС на най-големия полицейски синдикат СФСМВР. Завършил е ВХТИ „А. Златаров“ в София. Служител е в МВР от февруари 1997 г.
- Г-н Кузманов, кое най-много взриви вас като полицаи и членове на синдиката – това, че Живко Коцев се снима с обвинени за контрабанда и другарува с тях, позирането със скъпия часовник, или друго?
- Припомням един цитат на Живко Коцев от януари, когато ние извършвахме синдикални действия, свързани с правата ни. Тогава пред медиите коментира темата по следния начин: „Трябва да се работи с морал, не всичко опира до парите“. Това изказване е изключително лицемерно, а като действие е позорящо. Ние не можем да имаме главен секретар, който е лицемер. Като синдикат имаме обратна връзка с колегите в редица форуми и там е споделяно, че на анализи на различни ОДМВР-та той е правил невероятни изказвания. Потресен съм, защото там се е говорило за емпатия спрямо гражданите от такъв човек, който няма емпатия към собствените си колеги. Говорил е за колаборация с прокуратурата, каквато самият той не е постигнал. Това е изключително фалшиво за нас поведение от морална гледна точка.
- Възможно ли е полицай N1 в държавата да не знае с какви хора се снима?
- И двата аспекта на отговора не са в услуга на г-н Коцев. В случай че е знаел какви са хората, дори няма смисъл да го коментирам. В случай че не е знаел, човек на висша ръководна длъжност и да получава скъп подарък и нормално поставяйки се в зависимост, това е изключително отрицателен знак и неприемливо както за служителите, така и за гражданите.
- В показанията си Коцев казва, че е бил приятел с баща и син Димитрови заради Бойко Рашков. Бившият министър обаче го опроверга. Как ще коментирате?
- Това звучи като виц. Не мога да си представя, че някой ще доведе непознати или малко познати хора на рожден ден в такъв тесен формат, както се вижда от снимките. Неприемливо е. До момента не е опровергано твърдението на Живко Коцев, че има лоялност към г-н Рашков. Уважение и лоялност може да има в лично приятелство, но когато си на висша ръководна длъжност в МВР – не може да имаш лоялност към ярък представител на партия, какъвто е г-н Рашков сега.
- След излизането на скандалните снимки Живко Коцев подаде оставка, после я оттегли и обяви, че е имало натиск върху него. След като го опровергаха от прокуратурата, излезе в болничен. Това какво говори за поведението на един главен секретар на МВР?
- Лицемерно говорене, това показва, но вече споменах, че такова е имало от него и преди това на други места. Няма как да променим мнението си за него особено след тази постъпка. Това, което изнесе в медиите ръководителят на Софийска градска прокуратура Илияна Кирилова – към момента не е опровергано от никого и нямаме основание да се съмняваме в това.
- У нас обаче хората сочат с пръст всички общо. Който види полицай, ще го сочи с пръст и ще обяснява, че е корумпиран като Живко Коцев?
- Ще го обясня ясно за хората. По разпореждане на професионалното ни ръководство ние между нас имаме контрол евентуално за хора с признаци на неадекватно поведение, с признаци на демонстриране на състояние, неотговарящо на заплатата. Целта е да бъдат взимани мерки и тези хора да се отстраняват. Когато главният секретар демонстрира такова поведение, всичко това се превръща в порнография. /телеграф, със съкращение

Публикувана на
12 Април 2024 година