Новина от категория В общината
Архив на публикациите

Общината ще купува 10 електробуса

В Пловдив беше представен пред общинското ръководство нов електробус. Цената му е в границите между 350 000 и 500 000 евро, в зависимост от оборудването. Пловдив ще кандидатства по ОП" Региони в растеж" с проект за 20 млн. лева за нови автобуси с електрическо зареждане.
Процедурата ще започне през май и през тази година тя не се очаква да бъде финализирана.
Зам.-кметът Савина Петкова съобщи, че за нуждите на две линии в Пловдив се предвижда закупуването на 10 подобни електробуса. Ще бъде обособено и депо на 18 декара общински терен, където ще има зарядни станции.
Общината има дружество "Екобус", което е неработещо, има гласувана от ОбС - една линия номер 103, като има намерение за още една - номер 104.
Константин Грънчаров от фирмата - вносител на електробусите каза, че подобни се движат в много градове на Франция, Германия, Италия и Испания, както и в Скандинавия.
За първи път този вид нови автобуси са били представени миналата седмица пред общинското ръководство на София.
Петко Ангелов, собственик на една от фирмите, които обслужва Градски транспорт в Пловдив каза, че неговите автобуси, които не са електрически са на цена три пъти по-евтини от тези, които се предлагат от френската фирма. бнр

Публикувана на
17 Април 2024 година