Новина от категория Светът
Архив на публикациите

Птичето на Ориента с 4 брака и над 400 песни, искали да я линчуват

Дивата на турската естрада, Птичето на Ориента – това са само някои от прозвищата на певицата Сезен Аксу. Нейни песни озвучават много от сериалите, които гледаме. Певицата е много продуктивна – има над 400 песни и 16 издадени албума.
Родена е през 1954 г. в град Денизли. Започва да пише песни на 12-годишна възраст. В началото на 70-те години се мести в Истанбул, където започва музикалната си кариера.
Любов
Първите й албуми са посветени на любовта и бързо печелят популярност сред турската публика. През 1975 г. Аксу издава дебютния си албум Haydi Şansım, който става златен в Турция. Певицата има четири брака, от третия има и син - Митхат Джан Озер, който също като майка си е свързан с музиката. Казва за сина си: „Обичам го така, както мен никой не ме е обичал“.
Декларация
Над 200 турски интелектуалци, сред които и нобеловият лауреат Орхан Памук, а също познати от сериалите актьори като Берен Саат, както и редица изпълнители, писатели и журналисти миналата година се подписаха под декларация в защита на поп певицата.
Декларацията бе по повод изявите на представители на религиозните консервативни среди, които буквално "предприеха линч" срещу Сезен Аксу заради текст в нейна песен от 2017 г., в която се споменава: "Изправени сме пред поличби. Вървим към апокалипсис. Поздравете онези невежи Ева и Адам (Хавва и Адем)...". С пет години закъснение представителите на религиозните консервативни кръгове скочиха срещу Аксу, недоволствайки. Лидерът на националистите Девлет Бахчели, а след това турският президент Реджеп Тайип Ердоган се присъединиха към недоволството.
Заплаха
По време на петъчна молитва в джамията Бююк Чамлъджа в Истанбул Ердоган дори заплаши, че "ще откъсне езиците" на тези, които "обиждат" Адам. Това още повече надъха критиците на певицата, въпреки че не бе назована. Последва и декларацията в нейна защита, в която се казва: „Ние решително се обявяваме против атаките срещу Сезен Аксу, която композира и изпя хиляди песни, които представляват културното наследство на тези земи. Ние не искаме да живеем в страна, в която интелектуалците - певци, актьори, писатели, живеят под заплаха за "откъсване на езика". Заявяваме, че всички сме заедно със Сезен Аксу и че тя няма да бъде оставена сама", се посочва в декларацията, публикувана във в. "Дувар".
Забрадки
Интересен факт е, че Сезен Аксу преди години бе сред най-горещите застъпници на политиката на Ердоган за премахването на забраната за носене на забрадки от консервативните туркини, заради което тези среди буквално я боготворяха.
Вероятно поради тази причина някои близки до Ердоган журналисти като Нагехан Алчъ тогава се обявиха в защита на Сезен Аксу, припомняйки тези заслуги на певицата в статия във в. "Хабертюрк". /телеграф

Публикувана на
20 Април 2024 година