Новина от категория България
Архив на публикациите

Министър Ст. Д. изгорял заради псувня по USA посолство

За пореден път Галя от американското посолството се превърнала в катализатор на политическите процеси у нас. На практика тя е тази, която е отстранила служебния външен министър Стефан Димитров.
Официално дипломатът отпадна като вариант, защото два дни беше с изключен телефон и не отговаряше на прекия си началник – служебния премиер Димитър Главчев, както твърдеше самият той. И то точно в момента, когато Иран нападна Израел и външнополитическата обстановка беше изключително напечена. Освен това той беше обвинен, че е "осакатил и видоизменил позиция на България по отношение на войната с Украйна”.
Истинската хронология на събитията обаче е малко по-различна.
Точно когато Стефан Димитров отишъл до Черна гора - където беше посланик, за да си събере багажа – получил неочаквано телефонно обаждане. Звъннала именно прословутата Галя, за да даде наставления каква трябва да е позицията на България по ключовите теми Украйна и Иран-Израел.
Старият дипломат Стефан Димитров обаче не погледнал с добро око на това позвъняване. Дали не разбрал откъде точно му се обаждат, дали не е искал да се съобрази – не е съвсем ясно, но в отговор той теглил на събеседничката си една попръжня и на български, и на английски.
Случката се разказва вече като виц, разкриха родни дипломати. Тази негова реакция предопределила и по-нататъшния развой на събитията. лупа

Публикувана на
23 Април 2024 година