Новина от категория Доктор
Архив на публикациите

Защо в Япония не пият вода, докато се хранят

Ако отидете на ресторант в западна страна, вероятно ще получите голяма чаша вода с лед и резени лимон, но в Япония може да получите само много малка чаша вода. Японците вярват, че водата може да попречи на вашия "храносмилателен огън", което прави по-трудно за тялото ви да смила храната. И въпреки че поддържането на подходяща хидратация е от решаващо значение за цялостното ви здраве, изпиването на чаши вода заедно с храненето може да причини повече вреда, отколкото полза.
1. Може да ви причини сухота в устата
Колкото и противоречиво да звучи, чаша вода по време на хранене може да изсуши слюнката ви. Някои хора обичат да добавят резен лимон към водата си, което я прави кисела напитка, която влияе върху секрецията на слюнката. Тъй като слюнката служи като здравословна напитка за вашата орална среда, сухотата в устата може да доведе до някои неприятни симптоми, включително лош дъх. Водата с лимон може също да влоши определени здравословни състояния, като киселинен рефлукс, и може да увреди емайла на зъбите ви.
2. Може да навреди на храносмилането ви
Когато пиете вода с храната си, слюнката ви се разрежда. Това от своя страна засяга отделянето на стомашни сокове, отговорни за смилането на храната. В резултат стомахът ви получава по-слаби сигнали за разграждане на храната, което може да доведе до подуване.
3. Забавя усвояването на хранителните вещества
Тъй като пиенето на вода по време на хранене разрежда храносмилателните ви сокове, това оказва ефект върху естественото ниво на киселинност на стомаха ви. Това се отразява негативно на храносмилателната ви система и кара тялото ви да абсорбира по-малко витамини и хранителни вещества.
4. Може да ви причини киселини
Приемът на вода по време на хранене добавя обем към стомаха ви и увеличава натиска върху него, подобно на голямото хранене. Това от своя страна може да влоши определени здравословни състояния и да увеличи риска от киселинен рефлукс. Тъй като пиенето на вода по време на хранене кара тялото ви да отделя по-малко храносмилателни ензими, това може да доведе до верижна реакция от странични ефекти, включително киселини.
5. Може да причини наддаване на тегло
Пиенето на вода, докато се храните, също може да ви накара да натрупате излишни килограми. Когато тялото ви не може да смила храната достатъчно добре, то я превръща в мазнини, което ви кара да наддавате повече. Приемът на вода по време на хранене също може да накара тялото ви да отделя повече инсулин в кръвта ви, което увеличава шансовете ви да складирате мазнини в тялото си.
Как да избегнете пиенето на вода по време на хранене
Въпреки че може да е трудно да устоите на желанието да пиете вода между хапките, ето няколко съвета, които могат да ви помогнат да го преодолеете.
• Яжте по-малко солени ястия. Тъй като солта обикновено ви кара да ожаднявате, по-добре е да изберете храни, които съдържат по-малко натрий.
• Отделете време да дъвчете храната си. Добре сдъвканата храна се усвоява по-лесно от стомаха ви и докато дъвчете, тялото ви произвежда повече слюнка, намалявайки желанието ви да пиете вода.
• Пийте вода 30 минути преди хранене. Пиенето на вода половин час преди хранене е един от най-ефективните начини да останете хидратирани. Освен това може да ви накара да се почувствате по-сити, така че в крайна сметка да приемате по-малко калории.
• Не яжте набързо. Ако похапвате бързо на път за работа, има вероятност това да ви накара да ожаднеете, тъй като ще почувствате нужда да измиете храната си с вода.

Публикувана на
15 Май 2024 година