Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

Пловдивският Арсений фаворит за митрополит на Сливен

Знеполският епископ Арсений е фаворит за наследник на покойния сливенски митрополит Йоаникий. Той е викарен епископ на пловдивския владика Николай и се явява "неговият човек" сред претендентите за овдовелия престол. Това се твърди усилено в духовните среди, сподели отец Иван Янков от Сливен.
Арсений е най-младият претендент. Той е едва на 38 години. Става епископ само на 28 години. Хиротонията му е на 6 юли 2014 г. в митрополитския храм "Св. Марина" в Пловдив. Тя е възглавена от вече покойния сливенски митрополит Йоаникий с участието на пловдивски митрополит Николай, който връчва епископските инсигнии - жезъл и митра - на своя духовен син Арсений. От същия ден епископ Арсений е назначен и за викарен епископ на владиката Николай, която длъжност изпълнява вече десет години.
След протест и контрапротест пред Синодалната палата в София в края на април Светият синод обяви новия списък на кандидатите за Сливенски митрополит. В него не фигурират епископите Йеротей и Михаил, които получиха най-много гласове на касираните избори.
Шестимата претенденти са Велички епископ Сионий, Знеполски епископ Арсений, Мелнишки епископ Гераси, Браницки епископ Пахомий, Главиницки епископ Макарий, Велбъждски епископ Исаак.българияднес

Публикувана на
16 Май 2024 година