Новина от категория Доктор
Архив на публикациите

Задължителни медицински изследвания

През пролетта човешкото тяло се нуждае от специално внимание, тъй като през зимата не получаваме достатъчно витамини и минерали, прекарвайки повече време на закрито.
Студеното време и липсата на слънчева светлина също оказват влияние, което може да доведе до стрес на тялото. Кои важни изследвания трябва да си направим, за да оценим нивото на общото си здравословно състояние, разказваме сега.

• Общ кръвен анализ
Кръвен тест ще помогне да се определи нивото на хемоглобина, червените и белите кръвни клетки и тромбоцитите.
Ниското ниво на хемоглобина може да показва анемия, придружена от слабост и понижена работоспособност, а високото ниво на белите кръвни клетки да показват наличието на инфекция или възпалителен процес.
• Химичен анализ на кръвта
Биохимичният анализ ще позволи на специалиста да оцени функционирането на всички органи. През пролетта е важно да се обърне внимание на нивата на глюкоза, холестерол, билирубин, урея и креатинин.
Данните от техните показатели ще помогнат за откриване на метаболитни нарушения и функционирането на черния дроб, бъбреците и сърцето.
• Хормони на щитовидната жлеза
Хормоните на щитовидната жлеза играят важна роля в регулирането на скоростта на метаболизма в организма, влияят върху работата на сърцето, нервната система, мускулите и други органи.
Липсата или излишъкът на хормони може да доведе до различни заболявания като хипотиреоидизъм или хипертиреоидизъм.
• Тест за ниво на витамин D
Витамин D е важен за поддържането на здрави кости и имунната система. Недостигът му може да отключи развитието на остеопороза и други заболявания.
Трябва да изследвате и витамините В и С, които липсват на тялото през зимата. Изследването ще ви позволи да определите дефицита им и да вземете мерки за компенсирането му.
• Общ анализ на урината
С този тест ще определите качеството на функциониране на бъбреците и пикочните пътища, и ще идентифицирате възможните патологии.
С негова помощ се открива наличието на протеини, глюкоза, кръв, бактерии, епителни клетки и други вещества, които показват различни заболявания и общото състояние на организма.

Публикувана на
17 Май 2024 година