Новина от категория Доктор
Архив на публикациите

Изпитани лекове при задържане на вода

Какво предизвиква задържането на вода в организма? - Има няколко потенциални причини за задържане на вода - от различни здравни условия до специфични фактори в начина на живот:
- Висок прием на сол;
- Протеинов дефицит;
- Застоял начин на живот;
- Хормонални промени;
- Сърдечна недостатъчност;
- Заболяване на бъбреците;
- Прием на различни медикаменти.
При някои заболявания – хипертония и цистит например, лекарите предписват диуретици. Те могат успешно да бъдат заменени с билки от народната медицина. Билковите диуретици, за разлика от лекарствата, не измиват минералните соли от организма и може да се приемат непрекъснато.
Противопоказания
Настойките и отварите от вратига и овчарска торбичка не могат да се приема от бременни жени, а от хвощ – от болни с нефрит и нефроза.
Рецепти
1. Една супена лъжица от билката майка се добавя към чаша гореща вода и се оставя да се загрява на водна баня 15 минути, охлажда се при стайна температура за 45 минути и се прецежда.
Приемайте по 1/2-1/3 чаша, 2-3 пъти на ден, един час преди хранене.
2. 3 супени лъжици липов цвят се добавят към чаша топла преварена вода, вари се на водна баня 15 минути, оставя се да се охлади 45 минути, прецежда се.
Пийте по една чаша от отварата, 2-3 пъти на ден, след хранене.
3. 3 супени лъжици цвят от билката жълт смил се заливат с чаша топла преварена вода в съд с капак и се вари на водна баня, като се разбърква непрекъснато половин час. Оставете да изстива на стайна температура в продължение на 10 минути, прецедете.
Вземайте по 1/2 чаша от топлата отвара, 2-3 пъти на ден, след хранене,
4. Три супени лъжици коса от царевица се заливат с чаша гореща вода, оставя се да поври на котлона на слаб огън на парна баня половин час. Оставете да изстива 10 минути, прецедете.
Вземайте по 1/4 чаша, 3-4 часа преди хранене.
5. Две супени лъжици листа и плодове от червени боровинки се заливат с чаша топла преварена вода, варят се на слаб котлон на парна баня 30 минути, оставя се отварата да се охлади 10 минути и се прецежда.
Вземайте по 1/2-1/3 чаша, 2-3 пъти на ден.
6. Четири супени лъжици хвощ се заливат с чаша топла преварена вода, загрява се на парна баня половин час, запарва се още 20 минути и се прецежда.
Пийте по 1/2-1/3 чаша, 2-3 пъти на ден, един час след хранене.
7. 3-4 супени лъжици цвят от вратига се заливат с чаша вряла вода, оставя се на котлона да поври на водна баня половин час, прецежда се и се охлажда.
Приемайте по една супена лъжица, три пъти на ден.
Обемът на всички получени отвари и настойки се долива с преварена вода, за да се получат 200 мл.блиц

Публикувана на
20 Май 2024 година