Новина от категория Доктор
Архив на публикациите

Сигнали, че сърцето ви внезапно ще спре

Ново изследване ще е полезно за всички, тъй като не толкова рядко ставаме свидетели на внезапна сърдечна смърт. Учени съвсем наскоро стигнали до извода, че симптомите, предшестващи тези в 90% смъртоносни състояния, са различни при двата пола. Затова е от голямо значение да научим повече, за да се предотвратят такива смъртни случаи поради внезапно спиране на сърцето.
Предупреждаващите симптоми за това състояние са важни, защото много от хората, подложени на риск от неминуема внезапна смърт, ще им обърнат внимание и ще се обадят навреме в „Спешна помощ”. На сайта на изданието Healhline е публикувано интервю със специалиста в тази област д-р Сумит Чу.
Той оглавява Център за профилактика на спиране на сърцето в Института по сърце „Шмит” в МЦ „Седар-Синай” в Лос Анджелес. В него се обсъжда статията му, публикувана в „Лансет“ миналата година. В тази статия за първи път се казва, че в половината случаи на тежката патология хората имат симптоми, които могат да предскажат спирането на сърцето 24 часа преди това да се случи.
Това може да изиграе огромна роля в предотвратяването на смъртни случаи при такива пациенти.
Ето какво казва д-р Сумит Чу: „Тези предупреждаващи симптоми са важни, защото много от хората, подложени на риск от неминуема внезапна смърт, ще им обърнат внимание и ще позвънят по-навреме на „Спешна помощ”. Благодарение на това техните шансове за оцеляване се увеличават, а тези случаи, за съжаление, в голямата си част са смъртоносни.“
Учените направили още едно откритие: мъжете и жените предчувстват възможното спиране на сърцето по различен начин. Силният пол по-често изпитва болки в гърдите, а жените – задух. Именно тези симптоми, за разлика от някои други, като изпотяване, сърцебиене, конвулсии и т.н., в най-голяма степен са свързани с внезапното спиране на сърцето.
Учените ще продължат изследванията, за да може по-добре да се предскаже това състояние и така да се повишат шансовете за оцеляване в такива случаи. За съжаление, към днешна дата заради внезапно спиране на сърцето, ако това се случи извън болницата, загиват почти 90% от пациентите. А много биха могли да бъдат спасени.
В повечето случаи такава смърт настъпва от аритмии – нарушение на сърдечния ритъм. И, разбира се, освен болка и задух, при пациентите се случват и специфични нарушения на сърдечния ритъм. Съвременният изкуствен интелект (ИИ) позволява да се улавят и анализират такива колебания с висока точност. Наскоро беше проведено изследване, в което учените научили ИИ в комбинация с обичайните „умни часовници“ да предсказват пристъпите на предсърдно мъжедене 30 минути преди тяхното начало.
Смята се, че по същия начин може да се натренира ИИ за ранна диагностика и предотвратяване на внезапното спиране на сърцето. Възможно е учените от „Седар-Синай” да тръгнат по този път. Умните часовници сега се използват масово и е очевидно, че са идеалното средство за мониторинг на сърдечната дейност.

Публикувана на
21 Май 2024 година