Новина от категория Светът
Архив на публикациите

Учени предупреждават: Тоалетната хартия е ОПАСНА!

Човечеството се научи да ползва тоалетна хартия за деликатните си нужди, но, сега се оказва, че тя съдържа потенциално опасни химикали. До този извод са стигнали след проучване в Университета на Флорида. В социалните мрежи дори плъзнаха видео уроци какво да правим, ако не искаме да ползваме опасната хартия.
Страхът на учените е продиктуван от опасните химикали, с които се обработва хартията, и които те смятат за вредни за здравето. Такива са т.нар. PFAS съединения.
PFAS съединенията - или пер- и полифлуороалкилови вещества, могат да се натрупват в отпадъчните води и да влязат в „големия цикъл“ на химикалите, връщайки се отново при хората с дъждовна вода, риба и морски дарове.
PFAS съединенията се наричат „вечна химия“, защото се запазват хиляди години и се натрупват не само в околната среда, но и в човешкото тяло.
Някои производители добавят PFAS, когато преработват дървесина в целулоза, така че химикалите се озовават в ролките тоалетна хартия и след това се отмиват в канализацията.
В допълнение към рака, PFAS са свързани с чернодробна недостатъчност, заболяване на щитовидната жлеза, астма и бронхит, намалена плодовитост и безплодие, диабет тип 2 и детско затлъстяване.
Изследването
Изследователският екип от Флорида събира ролки тоалетна хартия, продавани в Северна, Южна и Централна Америка, Африка и Западна Европа, както и проби от утайки от пречиствателни станции за отпадъчни води в Съединените щати.
След това те изолират PFAS от хартия и твърда утайка в отпадъчните води и ги анализират за наличието на 34 химични съединения. Най-често срещаният е химикал, известен като дизаместени полифлуороалкил фосфати (diPAP), който може да се превърне в други PFAS съединения.
„Резултатите ни показват, че тоалетната хартия трябва да се счита за потенциално голям източник на PFAS, навлизащ в системите за пречистване на отпадъчни води“, заключават учените.
Тоалетната хартия съставлява около 4% от diPAP в САЩ и Канада, 35% в Швеция и до 89% във Франция.
През 2023 година учените откриват високи нива на флуорид в продукти от големи производители на тоалетна хартия. Това обаче далеч не е най-големият източник на вредни за човека вещества.
Тя я яде!
Докато учените бият тревога за употребата на хартията за тоалетни нужди, наскоро една дама с голям апетит се похвали как си похапва редовно от санитарния артикул.
Такъв е случаят с 30-годишната Кина ,която носи със себе си винаги тоалетна хартия, За за да си я похапва - със или без кафе, например.
Тя пусна в социалната мрежа видео, на което с наслада се задоволява с хартията, отпивайки топла напитка.
Кина изяжда по 4 ролки тоалетна хартия на ден, като е започнала това "кулинарно приключение" преди 20 години. Засега не се е оплакала от здравословни проблеми и изглежда добре.ТЕЛЕГРАФ

Публикувана на
21 Май 2024 година