Новина от категория Скандално
Архив на публикациите

Нов вирус убива заразените за 24 часа

Лекари предупредиха пътниците, които се връщат от Саудитска Арабия за възможността да донесат със себе си рядка бактерия, която нахлува в нервната система и може да убие човек в рамките само на няколко часа.
Нови данни показват, че трима души са дали положителен тест за инвазивна менингококова болест в Обединеното кралство, след като са се върнали от арабската страна. Менингококовите бактерии могат да доведат до две основни заболявания: менингит и септицемия, които понякога могат да се появят едновременно, пише Sun.
Менингитът се нуждае от спешно медицинско лечение, тъй като прогресира бързо, убивайки около 10 процента от тези, които го получават, и инвалидизирайки много други. Девет от десет деца и тийнейджъри, които умират от менингококов менингит, губят живота си в рамките на 24 часа, според Фондацията за изследване на менингита.
От април е имало 12 случая на менингококова болест, свързани с пътувания до Саудитска Арабия. Според Европейския център за превенция и контрол на заболяванията двама от заболелите са живели във Великобритания, четирима са във Франция, а петима са от САЩ.
Десет души, които са се разболели, са били в Мека, а двама са имали близък контакт с някой, който се е разболял. Менингококовата болест е силно заразна сред неваксинираните хора.телеграф

Публикувана на
22 Май 2024 година