Архив на публикациите

Омъжена жена да си в племето динка

Племето динка от Южен Судан е уникално по отношение на поведението към току-що омъжените жени. Въпреки изплащането на зестра, която варира от 100 до 500 крави, наскоро омъжените жени са високо ценени и и мъжете им едва ли не ги боготворят, пише thehotjem.com.
След като мъжът се ожени, жена му не трябва да готви или да мете за период от четири години. Този период се нарича "Anyuuc", което означава „щедро посрещане“. Целта му е новата булка да си почине, да се отпусне и да изучава ценностите на домакинството на съпруга си.
През това време сестрата на съпруга ѝ ще готви, ще мие прибори, ще събира дърва за огрев, ще носи вода и ще върши друга домакинска работа до по-късно. След 4 години съпругът й ще реши да организира много голямо парти, наречено "That" (готварски фестивал), на което се колят 3 крави и 5 кози, за да накара съпругата да готви за семейството.
И за да се подчертае как племето динка високо цени своите току-що омъжени жени, ако мъжът се държи лошо по време на четиригодишния период на Anyuuc, съпругата може да реши да се откаже от брака и няма да трябва да връща на съпруга си своята зестра, противно на много други африкански култури където зестрата трябва да бъде върната. /блиц

Публикувана на
23 Май 2024 година