Новина от категория В общината
Архив на публикациите

Китайска делегация от провинция Хайнан в Областната управа

По покана на областния управител д-р инж. Илия Зюмбилев делегация от китайската провинция Хайнан, водена от г-жа Фу Цайсян – зам.-директор на Постоянния комитет на Народния конгрес, бе на официална визита в Областна администрация – Пловдив. Отношенията между двата региона датират официално от 19 октомври 2018 година с подписаното в Пловдив двустранно Споразумение за установяване на побратимени отношения.
В състава на делегацията участваха Сие Сюнфън - директор на Комитета по задграничните китайски и външни работи към Постоянния комитет на Народния конгрес на провинция Хайнан; г-жа Жао Сюндзиен - директор на Отдела за обществена култура към Департамента за туризъм и култура, радио и телевизия и спорт; г-н Хъ Шундзин – председател на Постоянния комитет на Народния конгрес на местното управление на окръг Чандзян; г-жа Фу Панчан – зам.-ръководител на местното правителство на окръг Дин-ан и г-жа Ли Лин – въководител на Представителния отдел за сътрудничество на Бюрото за международно икономическо развитие.
На срещата присъстваха главният секретар на Областна администрация Георги Янев, директорите на обща и специализирана администрация Анжела Костадинова и Николай Аджеларов, зам.-председателите на Общински съвет в Пловдив Добромира Костова, Елена Грозданова и Илия Гатев,иззпълнителният директор на „Тракия икономическа зона“ – Катя Стайкова, Кръстьо Белев – старши консултант в Българо-китайска асоциация за бизнес развитие и адвокат Атанас Богданов от сдружение с нестопанска цел „Бизнесът за Пловдив“, китайски граждани с бизнес в Пловдив.
Г-жа Фу Цайсян подчерта, че провинция Хайнан е най-младата в Китай, образувана на 13 април 1988 г., единствена с тропически климат и със специален статут на свободна зона за туризъм и икономика. Притежава 4 летища и голямо пристанище, а в икономически аспект произвежданият течен каучук, с който Хайнан има значителен дял на Световния пазар. Общото между област Пловдив и провинция Хайнан е земеделието, съхранените природни ресурси и производството на специфични продукти като розовото масло.
На срещата се обсъдиха въпроси за съвместно сътрудничество в областта на селското стопанство, както и възможностите за по-интензивен икономически обмен. Разгледаха се икономическите отношения в параметрите на силното развитие на технологиите, очертаха се и перспективите за осъществяване на двустранно партньорство. Важен пункт, който бе изразен от домакините и китайската делегация, е засилването на сътрудничеството в областта на културата и образованието
Официалната визита на китайската делегация от Провинция Хайнан завърши с посещението на Епископската базилика на Филипопол.

Публикувана на
23 Май 2024 година