Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

Чудото се случва, страдалчето Божко ще оцелее

Впръскване на стволови клетки в носа подобрява състоянието на малкия Божидар! Момченцето, чиято глава растеше с 10 см на месец, се влияе добре от така наречената екзозомна терапия, при която основната суровина на тялото се вкарва под формата на спрей. Интервенцията се извършва в Турция, където са направени и изследвания на всички вътрешни органи.

Доли ЛУКАНОВА
"Налага се в началото на септември да му се направи операция на тестисите, тъй като се оказа, че са асансьорни. Тук в България започнахме да посещаваме водна терапия и логопед", споделя борбената майка Димитрина.
Състоянието на малчугана бележи голям напредък. След специалната терапия майката забелязва, че зрението на детето като че ли се подобрява, но не бърза да се радва, тъй като има още път, който трябва да извървят. Има известен напредък и в двигателн оотношение, и в контрола на главата.
2-годишният Божидар развива екстремна хидроцефалия само две седмици след раждането си. На достъпен език заболяването често е наричано "вода в мозъка". Това кара главата на детето да нараства с 10 сантиметра на месец. Божи се ражда първи близнак. За съжаление братчето му Ангел напуска този свят само два дни след раждането с мозъчен кръвоизлив. Майката Димитрина има само две седмици да се съвземе и да бъде до оцелялото по чудо бебе. Две години по-късно след множество битки и терапии борбената жена не е загубила сили и вяра, че рожбата й ще има пълноценно детство.
"Благодаря с цялото си майчино сърце на всички, благодарение на които днес Божидар диша и е вкъщи при нас. Дори успяхме да излизаме на разходки. Нашата борба обаче продължава", казва майката.
Това, което предстои оттук нататък за малкия борец, е още една терапия с впръскване на стволови клетки в носа, прегледи при неврохирург и офталмолог, интензивна физиотерапия и операция на тестисите.българияднес

Публикувана на
24 Май 2024 година