Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

Събориха къщата на Димитър Талев в Прилеп, Манол Пейков събрал над 200 000 лв. да я купи, нямал счетоводство да ги отчете

Част от къщата на писателя Димитър Талев в Прилеп е съборена, съобщи Виктор Стоянов от Фондация „Македония“. „Докато чакаме да се купи къщата на Талев в Прилеп, АНБ (Агенцията за национална сигурност) чрез местен вандал, вече я събори. Справедливост не чакайте“, написа той.

Динко ПЕТКОВ
През март миналата година наследниците на Димитър Талев призоваха българската държава да откупи къщата на писателя в Прилеп. Сградата, описана в „Железния светилник“ като дом на семейство Глаушеви, беше пред разруха.
Кой друг, ако не маститият депутат Манол Пейков от ПП-ДБ се захвана да осигури нужните пари. Направи това чрез фондацията си. От дарители в сметката влязоха над 200 000 лева. Те обаче още не са отишли за къщата. Иначе нямаше да бутат.
Стигна се до международен скандал. Наследниците на Димитър Талев запитаха Пейков какво става с тези пари.
Те написаха миналата година: Народният представител Манол Пейков, който още през април месец събра ДАРЕНИЯ (около 200 000 лева, каквато е и обявената цена на къщата) с цел закупуването на къщата от фондацията му “Манол Пейков и приятели”, бездейства абсолютно неоправдано от всяка гледна точка, включително и от юридическа. Вече 6 месеца той не предприема действия за покупко-продажбата, а обвинява нереалистично македонската страна за забавянията. Подобно забавяне според юристи е невъзможно, а пречки за такава частна сделка практически не съществуват. За подобна сделка са нужни максимум 2 седмици, а не 6 месеца.
Талевите наследници настояха: Незабавно Манол Пейков да посочи конкретно какъв точно е административният проблем, който усложнява покупко-продажбата. Публично и чрез документи, а не чрез статуси във Фейсбук. Да посочи каква е събраната досега сума за тези 6 месеца за къщата, защото със сигурност тя се е увеличила за посочения период. Да дари събраните средства на държавата, ако са ѝ нужни, за закупуването или ремонта на къщата. Най-доброто решение е къщата да бъде държавна собственост. Закупуването ѝ от частна фондация ѝ отрежда твърде несигурно и нестабилно бъдеще.
А Манол Пейков излезе с обяснение в характерния му стил на „вода ненапита“. Парите стоели в частната му сметка. Къщата не можела да бъде купена въобще, защото 1/3 от нея дори не се продавала. Водел някакви преговори за другите 2/3 от къщата, но те са далеч от финализиране по неясни причини. А нямал счетоводство, защото не му се правели излишни разходи. Затова не можел да отчете парите, но си събирал всякакви разходни документи.
В поредния си словодриц във фейсбук той описва драматично пътуването до Македония, за да се щракне на селфи с май нищо неподозиращите досегашни собственици на 2/3 от имота на Димитър Талев: Смятам да дремна около час, за да ми мине главата, да си хвърля един душ и да изтичам до парламента, за да ми тръгне четвъртъка по подобаващ начин. За друго не знам, но сделката за Талевата къща е с няколко лакътя по-близо до своя успешен край.“.
„С Климент Талев призоваваме за пълна прозрачност при дейността на депутата Manol Peykov за къщата на Талев в Прилеп! Искаме и конкретен административен македонски документ, доказващ забавянето на покупко-продажбата от македонска страна!“, реагират наследниците на Димитър Талев.
Пейков продължава с белетристичните си бисери: „Драматичната сряда на един депутат. След дългото и не твърде обосновано забавяне на административните процедури по придобиването на Талевата къща от страна на доскорошния ми скопски адвокат, реших да жертвам един парламентарен ден и да отскоча до Прилеп, за да огледам нещата на място.
Тръгнах в 9:00 сутринта, смених в движение електрическата си кола с дизелова (зарядните станции в Северна Македония са все още екзотика); дизеловата дефектира на десетия километър, върнах се и я смених с трета; пристигнах в Прилеп в 16:08 (първоначалният план беше за 13:30), поговорих си надлъж и на шир със Снежана (настоящата собственичка на къщата, с която съм в контакт от ден първи); срещнах се с моя нов адвокат и адвоката на Снежи, прегледахме документацията, обсъдихме подробно всички предстоящи стъпки, начертахме приблизителен план (с още едно задължително ходене след около седмица); тръгнах наобратно към 21:15; пристигнах в София в 3:25 сутринта, установих, че ключовете ми за вкъщи са останали на връзката на контактния ключ на електричката; поспах в колата, докато се развидели; заредих телефона си до около 3% в първото отворено кафене (оказа се, че гнездото на запалката в кола номер 3 не произвежда ток); звъннах, свързах се, отидох да си взема ключа (междувременно телефонът пак остана без заряд); прибрах се, подключих триумфално телефона си към истински контакт; пуснах два есемеса за Синя зона за кола номер 3; сетне уговорих да ми докарат електричката и да сменим колите след най-много час и половина, преди да е изтекла зоната.“.
Само не става ясно дали и за какво е ползвал тоалетна. Навярно за това вълнуващо описание не му е стигнало мястото в социалната мрежа.
За предстоящите избори на 9 юни Манол Пейков е на 4 място в листата на ПП-ДБ за Пловдив. Качен е на билбордовете. Запознати твъртят, че е влязъл трайно в сърцата на избирателите и има шансове отново да депутатства. Първата му работа навярно ще е да се отчте за парите, които е събрал за къщата на Димитър Талев. И да обясни на дарителите защо, вместо да бъде закупена, тя вече е съборена. Сред тях чакащи обяснението му е и прикованата на легло 93-годишна бивша учителка по литература, за чието дарителство сам Пейков през сълзи разказва.
Той твърди, че договорът за покупко-продажбата на къщата е внесен в прилепската община. Чакало се нейното одобрение, за да се премине към сделката. Е, разбра се какво е било „одобрението“ и каква ще е сделката – част от къщата вече е съборена.
На въпрос на репортер, търсил ли е подкрепа от българското външно министерство, Пейков отвръща, че се опитва да реши проблема елегантно. Визирайки влошените отношения между България и Република Северна Македония.
Разбира се, той не е проспал новината за бутнатата сграда. Пак във фейсбук коментира, че е говорил със собственичката Снежана Аческа, която е информирала полицията. Тя е поела ангажимент и да бъде монтирана камера в съседство: "Чух се и с адвоката ѝ, човек с позиции и авторитет в града, който пое ангажимент да съдейства за охраната на имота".
Пейков. очаква официално съдебно решение от Община Прилеп за размера на данъка върху къщата и след като преведе дължимата сума на собственичката, да придобие имота от името на фондацията.
"През изтеклата година, откакто събрах средствата за купуване и началото на ремонта на къщата (малко над 215,000 лева, които са в сметката на фондацията до стотинка), не съм се бавил и минута - непрекъснато чакам някакво разрешение или документ, като междувременно смених цели трима адвокати. Имах (и все още имам) надежда финалното разрешение да дойде още в началото на идната седмица и съм в постоянна готовност да тръгна за Прилеп, за да финализирам сделката. Не го съобщавам публично, защото - особено след понатрупания през последната година опит - се опасявах от евентуални саботажи. Уви, тъкмо това се и случва, въпреки дискретността ми по темата", добавя депутатът.
"Готов съм да тръгна за Прилеп за финализиране на сделката във всеки един момент - и се надявам и очаквам това да се случи възможно най-скоро. Всички щети и повреди по къщата ще бъдат отремонтирани, а тя ще бъде възстановена от възможно най-добрите експерти във възможно най-краткия срок веднага след нейното придобиване", уверява кандидат-депутатът от ПП-ДБ.

Публикувана на
25 Май 2024 година